Sme rodina je za zachovanie predaja v nedeľu, okrem Krajniaka

NETKY.SK • 18 November 2016, 09:26 • 2 min
Sme rodina je za zachovanie predaja v nedeľu, okrem Krajniaka

BRATISLAVA – Parlamentný poslanecký klub Sme rodina je za zachovanie súčasného stavu pre nedeľnú prácu v obchodoch.

slovakia

left justify in out

Jedinou výnimkou je podpredseda hnutia Milan Krajniak, ktorému v prípade otvorenia Zákonníka práce v parlamente dá hnutie voľnú ruku. „Ja som pripravený podporiť návrh, aby boli v nedeľu hypermarkety otvorené až po 14:00. To umožní každému človeku stráviť nedeľný obed v kruhu svojej rodiny a súčasne to nespôsobí ekonomický výpadok národnému hospodárstvu,“ povedal dnes Krajniak pre agentúru SITA.


Na rozšírenie počtu dní, počas ktorých budú zatvorené obchody na Slovensku, podľa poslanca NR SR za Smer-SD Jána Podmanického dozrel čas. Ako povedal Podmanický pre agentúru SITA, je vhodná doba na to, aby sa opätovne otvoril Zákonník práce na zavedenie ďalších dní, počas ktorých bude obmedzený maloobchodný predaj. „Ako rozumné riešenie, ktoré by mohlo byť v tejto fáze určitým kompromisom, by to mohli byť štátne sviatky a dni pracovného pokoja. V podstate by sa okruh dní, počas ktorých by bol obmedzený maloobchodný predaj, rozšíril o štyri dni, keď sú štátne sviatky, a o osem dní pracovného pokoja,“ uviedol Podmanický.


Najvyšší predstavitelia viacerých kresťanských cirkví sa v októbri zhodli, že dozrel čas viac diskutovať o prísnejšej regulácii nedeľného predaja. „Z tohto dôvodu sa obraciame na predstaviteľov verejného života, zákonodarcov, odborárov, predstaviteľov samosprávy a mimovládnych organizácií, aby sme spoločne vytvorili podmienky na zlepšenie života našich rodín," uvádzalo sa v spoločnom vyhlásení, ktoré prijali. Predstavitelia cirkví zdôraznili, že pre väčšinu ľudí je rodina najväčším pokladom. „Každý človek potrebuje spoločenstvo, kde je bezpodmienečne v láske prijatý; v ktorom jeho členovia majú čas pre toho druhého. Jednou z príčin rozpadu rodiny sú zlé sociálne a spoločenské podmienky,“ konštatovali s tým, že členovia rodín cestujú za prácou na veľké vzdialenosti, iní pracujú denne do neskorého večera. „Mnohí rodičia konštatujú, že pracovné povinnosti im neumožňujú tráviť viac času so svojimi deťmi,“ upozornili. Veľkú škodu rodinám spôsobuje podľa predstaviteľov cirkví stále väčšie zotieranie rozdielu medzi pracovnými dňami a dňom pracovného pokoja. „Sú to najmä ženy – matky, ktoré nedeľu prežijú v obchodných prevádzkach. Spoločnosť, ktorá chce podporovať rodinu, by mala zachovať nedeľný odpočinok. Zamestnanci by mali mať právo venovať záver týždňa rodine, duchovným hodnotám a oddychu,“ vyhlásili cirkevní predstavitelia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies