Sme rodina chce zmeniť poskytovanie náhradného výživného

NETKY.SK • 3 Február 2017, 18:44 • 2 min
Sme rodina chce zmeniť poskytovanie náhradného výživného

BRATISLAVA - Exekúciu na rodiča, ktorý neplatí výživné, by mal podávať štát, a nie druhý rodič tak ako doteraz. Navrhujú to poslanci z hnutia Sme rodina prostredníctvom novely zákona o náhradnom výživnom.

slovakia

left justify in out

V návrhu zároveň žiadajú, aby sa byrokratická záťaž preniesla z oprávnenej osoby, na úrady práce, sociálnych vecí a rodiny.  

Ako v rozprave podotkla Petra Krištúfková zo Sme rodina, "zákon môže pomôcť veľa rodinám. Pokiaľ štát preberie bremeno na seba, má väčšie právne možnosti vymáhať výživné, než osamelé matky, prípadne otcovia, ktorí sú vystavení tlakom, keď im druhý rodič na výživné neprispieva“. Poslanci zo Sme rodina okrem toho navrhujú, aby sumu, ktorú štát poskytne rodičovi ako náhradné výživné, od neplatiča vymáhali príslušné štátne orgány, a nie rodič. Príslušným štátnym orgánom by sa tak z vymáhanej pohľadávky platilo penále 0,05 % za každý deň z omeškania nezaplatenia náhradného výživného. O novele zákona o náhradnom výživnom budú poslanci hlasovať v utorok 7. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies