Sme rodina Boris Kollár navrhuje zmeny v Exekučnom poriadku

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 10:53 • 2 min
Sme rodina Boris Kollár navrhuje zmeny v Exekučnom poriadku

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR za hnutie Sme rodina Boris Kollár chcú novelou zákona o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) zabezpečiť, aby bola oprávnenému v prvom rade uhradená istina z vymáhanej pohľadávky a až následne by sa uhradili trovy exekútora vrátane prislúchajúcej dane z pridanej hodnoty, príslušenstvo vymáhanej pohľadávky priznané exekučným titulom a trovy oprávneného.

slovakia

left justify in out

Preto poslanci NR SR Boris Kollár, Milan Krajniak, Peter Pčolinský, Adriana Pčolinská, Peter Štarchoň a Ľudovít Goga predkladajú spomínanú novelu zákona na júnovú schôdzu parlamentu.

„Súčasná právna úprava vytvára stav, kedy pri vymáhaní nárokov sa prioritne uhrádzajú trovy exekútora vrátane prislúchajúcej dane z pridanej hodnoty a následne sa vymáha istina vymáhanej pohľadávky, ako aj príslušenstvo vymáhanej pohľadávky priznané exekučným titulom a trovy oprávneného," vysvetlili predkladatelia v dôvodovej správe.

 

Preto tiež navrhujú, aby odmenu a náhradu výdavkov exekútora, ktoré nie sú kryté paušálnymi výdavkami, hradil oprávnený z istiny vymoženej pohľadávky. Podľa poslancov sa tým odstráni stav, na ktorý občania Slovenskej republiky dlhodobo poukazujú ako na nevyvážený, neprimeraný a nespravodlivý.

Ak by novelu poslanci schválili, účinnosť by nadobudla 1. novembra 2017.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies