Sme o krok bližšie k dovolenkám v zahraničí. Klus priblížil, kedy by sme mohli vyraziť ku moru!

NETKY.SK • 10 Máj 2021, 15:54 • 2 min
Sme o krok bližšie k dovolenkám v zahraničí. Klus priblížil, kedy by sme mohli vyraziť ku moru!

BRATISLAVA – Na dovolenku do zahraničia by Slováci mohli vyraziť už po 15. máji.

slovakia

left justify in out

Povedal to štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus vo včerajšej politickej relácii TA3 V politike. Doplnil, že Slovensko sa zaradilo medzi krajiny s najlepšou epidemickou situáciou v rámci Európskej únie.

 

Obnoví sa cestovateľský semafor

Klus tiež povedal, že s uvoľňovaním opatrení v krajine sa začína uvažovať aj o tom, že by sa zrušila veľmi neštandardná reštrikcia, ktorou bol zákaz vycestovať do zahraničia za rekreáciou.

 

Ten zatiaľ platí rovnako s núdzovým stavom do 28. mája. „Je tu vôľa konzília odborníkov, aj vďaka aktuálnym číslam, skrátiť túto lehotu,“ povedal štátny tajomník. Doplnil, že konzílium odborníkom má vôľu, aby pandemická komisia navrhla zredukovať tento termín na 15. mája.

 

Na sociálnej sieti Facebook Klus napísal, že "toto skrátenie teda konzílium predbežne podporuje, hoci presný dátum zatiaľ nepadol. Zároveň však platí, že všetkým sa ešte bude zaoberať Pandemická komisia vlády a napokon aj samotná vláda".

 

"Po ďalšom rokovaní konzília odborníkov, ktoré sa konalo tento týždeň, sme opäť o krok bližšie k obnoveniu cestovania a uvoľneniu cestovného režimu. Naďalej však platí, že sa musíme „ponáhľať pomaly“," doplnil Klus na sociálnej sieti Facebook v nedeľu podvečer. 

 

Po návrate nebude nutná karanténa

Medzi „zelenými“ krajinami by mali byť tie, kde je situácia v súvislosti so šírením koronavírusu najlepšia. "Príchod na Slovensko by mohol byť aj bez karantény, alebo len s konkrétnym testovaním v určitých prípadoch," objasnil Klus.

 

 

Zároveň by vznikli aj „červené“, teda rizikovejšie krajiny, kde by napríklad zaočkovaní občania alebo tí, ktorí už prekonali ochorenie Covid-19 a ešte majú imunitu, nemuseli ísť do domácej karantény, iba by sa nechali po návrate pretestovať.

 

"A do tretice sme veľmi vážne diskutovali aj o zavedení tzv. čiernej najprísnejšej kategórie, ktorá by zahŕňala krajiny, kde sa, žiaľ, vyskytuje najviac nebezpečných variantov vírusu, ako napr. v Brazílii, Južnej Afrike či Indii," priblížil štátny tajomník.

 

Prečítajte si tiež: Dobrá správa pre zaočkovaných! EK chce tejto skupine ľudí uľahčiť cestovanie zo zahraničia

 

„Musíme uvoľniť režim zákazu cestovania za rekreáciou, aby sme mohli koordinovať aktivity v rámci Európskej únie," spresnil Klus.

 

Zavedienie "zelených certifikátov"

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek v diskusnej relácii podotkol, že EÚ pracuje na zavedení tzv. zeleného certifikátu (covid pass), ktorý by umožnil cestovať po EÚ. Spustený by mal byť od polovice júna.

 

Ako to však bude na Slovensku so zavedením tzv. covid pasov, je však zatiaľ ešte otázne. Ako informovala televízia TA3, rezort zdravotníctva zatiaľ nezačal testovať túto aplikáciu. Ministerstvo však uviedlo, že urobí všetko preto, aby bola pripravená na čas.

 

Mohlo by vás zaujímať: Európska únia urobila kľúčový krok k zavedeniu digitálnych zelených certifikátov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona