AKTUALIZOVANÉ Sme malá krajina, ale s veľkými vínami, budú aj v Múzeu svetových vín

NETKY.SK • 1 December 2017, 11:43 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Sme malá krajina, ale s veľkými vínami, budú aj v Múzeu svetových vín

BRATISLAVA/BORDEAUX - Slovensko je malá krajina, ale s veľkými vínami. Uviedla to vo štvrtok (30.11.) vo francúzskom Bordeaux podpredsedníčka vlády a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) pri uvádzaní slovenských vín do galérie tunajšieho Múzea svetových vín.

slovakia

left justify in out

"Slovensko je malá krajina, ale s veľkými vínami. Obohacujeme nimi nielen svetové vinárstvo, ale aj gastronómiu, cestovný ruch a kultúru," uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná počas podpisu zmluvy s nadáciou Múzea svetových vín.

 

Do Bordeaux priniesla slovenská delegácia kontingent pozostávajúci z 336 fliaš špičkového slovenského vína. Kontingent svojím zložením svedčí o rôznorodosti a kvalite vinárskej produkcie Slovenska. Jeho súčasťou sú biele a červené tiché vína, šumivé vína, ako aj slávne tokajské vína. Okrem vín z tradičných odrôd pestovaných na území dnešného Slovenska od čias stredoveku, tvoria kontingent aj vína z novo vyšľachtených odrôd, ktoré svojou originalitou upútavajú pozornosť odborníkov. Súčasťou slovenskej vinárskej delegácie bola aj významná osobnosť slovenskej vedy a výskumu, šľachtiteľka viniča, Dorota Pospíšilová, ktorá je autorkou viacerých originálnych odrôd.

 

Na prezentácii slovenského vinárstva a vinohradníctva sa zúčastnili francúzski vinári aj odborná verejnosť. Prítomný bol aj generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno (OIV) Jean-Marie Aurand. Súčasťou prezentácie bola aj Malokarpatská vínna cesta ako unikátny produkt vinárskeho cestovného ruchu. Vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sa na pracovnom obede stretla s predsedom regiónu Nového Akvitánska Alainom Roussetom. Témou rozhovorom boli možnosti spolupráce v oblastiach vinohradníctva a vinárstva, ekologického poľnohospodárstva, potravinárstva, ale aj lesníctva.

 

Vinič sa na našom území pestoval už pred 2.700 rokmi, o čom svedčia archeologické nálezy zo staršej doby železnej. Unikátna kombinácia pôdy, klímy, nadmorskej výšky, topografických podmienok a pestrej palety odrôd dodáva typický charakter slovenských vín. Na pomerne malej rozlohe Slovenska sa rozprestiera šesť vinohradníckych regiónov. Tu sa rodia vína mimoriadnej štýlovej rôznorodosti.

 

Slovensko je tiež krajina výnimočných nových odrôd - novošľachtencov, ktoré svojou originalitou upútavajú pozornosť odborníkov a milovníkov vína. Slovensko okrem bielych, ružových a červených tichých vín ponúka aj zaujímavé šumivé vína. Opomenúť nemožno ani víno kráľov – tokajské vína z unikátnej oblasti. Vína zo Slovenska sú z roka na rok stále viac oceňované na prestížnych svetových medzinárodných súťažiach a vyhľadávané enofilmi.

 

"Svet produkuje víno v 90 krajinách, my sme jedna malá krajina, ale s veľkými vínami. To bolo dnešným posolstvom, dostať do Múzea svetových vín aj slovenské víno. Tých 336 fliaš, ktoré venovali slovenskí vinári je niečo, čo sme chceli, aby sa dostalo do kolísky vinohradníctva a vinárstva. Mnohí ľudia, ktorí navštevujú toto múzeum vín budú môcť ochutnať, otestovať a hlavne ohodnotiť slovenské vína, ktoré majú neuveriteľný potenciál a ktoré vyhrávajú mnohé svetové výstavy," priblížila Matečná.

 

"Na záver dňa Slovensko odprezentovalo dvoma prezentáciami jednak slovenské vinohradnícke regióny, jednak Malokarpatskú vínnu cestu. Predpokladám, že tí, ktorí sa na prezentácií zúčastnili, boli spokojní. Trochu sme Francúzsku a Francúzom priblížili Slovensko, slovenských ľudí, kvalitné slovenské vína," dodala ministerka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies