Sme jednou z najzalesnenejších krajín v EÚ. Vyplýva to z najnovších údajov

NETKY.SK • 23 Marec 2021, 11:44 • 2 min
Sme jednou z najzalesnenejších krajín v EÚ. Vyplýva to z najnovších údajov

Z najnovších údajov Eurostatu vyplýva, že Slovensko je podielom plochy siedmou najzalesnenejšou krajinu Európskej únie

slovakia

left justify in out

Údaje boli zverejnené  pri príležitosti Medzinárodného dňa lesov (21. marec). Ich  cieľom zvýšiť povedomie o význame všetkých druhov lesov. Slovensko malo v roku 2020 o jedno percento vyšší podiel plochy zalesnenia (39 %) ako priemer EÚ (38 %). V únii má väčšiu plochu zalesnenia krajiny iba prvé Fínsko (66 %), nasledujú Švédsko (63 %), Slovinsko (61 %), Estónsko (54 %), Lotyšsko (53 %) a Rakúsko (46 %).

Vlani mala EÚ podľa odhadov Eurostatu 159 miliónov hektárov lesov. Od roku 1990 sa ich rozloha zvýšila o takmer 10 %, z predchádzajúcich 145 miliónov hektárov. Na chvoste rebríčka bolo v roku 2020 iba asi 1 % pôdy pokrytých lesmi na Malte a menej ako pätina pôdy bola zalesnená v Holandsku (10 %), Írsku (11 %), Dánsku (15 %) a na Cypre (19 %). Pre porovnanie zalesnenie v iných krajinách V4 bolo v roku 2020 menšie ako na Slovensku. Česko malo 34 %, Poľsko 30 % a Maďarsko iba 22 %.

 

img

Lesy poskytujú spoločnosti škálu ekosystémových služieb, okrem poskytovania stavebného alebo palivového dreva, podľa Eurostatu sa čoraz viac uznáva ich rozhodujúca úloha pri rekreácii, odstraňovaní znečisťujúcich látok zo vzduchu a vody, predchádzanie povodniam a ukladanie uhlíka.

 

Potenciál lesov poskytovať tieto ekosystémové služby závisí od rozlohy a stavu lesov. Väčšie lesy a v dobrom stave majú vyšší potenciál poskytovať ľuďom viac ekosystémových služieb.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies