Smart hodinky by o pár rokov mali obsahovať platobné funkcie

NETKY.SK • 23 Január 2018, 14:38 • 2 min
Smart hodinky by o pár rokov mali obsahovať platobné funkcie

BRATISLAVA - Klasickú peňaženku by v krátkom čase mali nahradiť nositeľné zariadenia. Podľa predpovedí spoločnosti MasterCard bude 62 % nositeľných zariadení, často označovaných ako smart hodinky, obsahovať do roku 2020 platobné funkcie.

slovakia

left justify in out

Ako doplnil generálny riaditeľ MasterCard pre Slovensko, Českú republiku a Rakúsko Miroslav Lukeš, nositeľné zariadenia donedávna zvládali napríklad len počítanie krokov, avšak so schopnosťou sprostredkovávať platby získajú nové možnosti.

V roku 2016 mal trh so smart hodinkami hodnotu 16,2 mld. dolárov, pričom sa očakáva ďalší rast aj rozširovanie schopností sprostredkovávať platby. Hnacím motorom rastu trhu so smart hodinkami je podľa MasterCardu predovšetkým dôvera v bezkontaktné technológie. V druhej polovici roku 2015 vzrástol v medziročnom porovnaní počet bezkontaktných platieb realizovaných v európskych krajinách takmer o 170 percent a v roku 2016 sa ich počet strojnásobil.

Objem mobilných platieb realizovaných v siedmich najvyspelejších krajinách EÚ, ako Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Švédsko, Holandsko a Španielsko, vzrástol ku koncu roka 2015 na 52 mld. dolárov. V nasledujúcich piatich rokoch sa podľa MasterCardu očakáva jeho strojnásobenie. Na Slovensku si na možnosť platby pomocou nositeľného zariadenia zatiaľ musíme podľa MasterCardu počkať. “V súčasnej dobe na slovenskom trhu túto možnosť žiadna z bánk neponúka, ale zo skúseností z okolitých trhov, kde sú už mobilné platby dostupné, vyplýva, že je to len otázkou nie príliš vzdialeného času,” doplnil Lukeš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies