Smart City Cluster odštartoval svoju činnosť v Poprade

NETKY.SK • 7 December 2016, 17:33 • 2 min
Smart City Cluster odštartoval svoju činnosť v Poprade

POPRAD - Rozvíjať a propagovať koncept Smart City na Slovensku, čo možno do slovenčiny preložiť ako inteligentné mesto, teda koncept prepájajúci verejné služby s informačnými technológiami, taká je misia Slovak Smart City Cluster (SSCC) v Poprade. Neziskové záujmové združenie právnických osôb dnes slávnostne odštartovalo svoju činnosť pod Tatrami počas svojej prvej členskej schôdze. Vzniknutý klaster má sedem členov, vrátane mesta Poprad, zastrešuje viaceré oblasti rozvoja, energetiku, dopravu, sociálne služby, zdravotníctvo i vzdelávanie.

slovakia

left justify in out

„Som veľmi rád, že o téme smart cities, teda o inteligentných mestách, sa už len nehovorí, ale že máme konkrétne príklady toho, ako jednotlivé mestá začali zahŕňať nové inovatívne technológie do svojho chodu, respektíve do optimalizácie niektorých činností, ktoré ľudom zjednodušia život,“ uviedol dnes počas schôdze štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec, ktorý klaster v Poprade označil za unikát. Príklad, ktorý aktuálne ponúka mesto Poprad so svojimi partnermi, plánuje ministerstvo podľa jeho slov zaradiť aj do pripravovanej koncepcie o podpore inteligentných miest, inšpiráciu z neho by si mohli brať aj iné mestá či mikroregióny.

 

„Chceme byť dômyselne prepojeným mestom, to znamená, že všetky technologické celky, ktoré dnes máme atomizované, či už dopravu, parkovanie, školstvo, samotný úrad, vzdelávanie, sociálne veci, bezpečnosť, chceme postupne systematicky prepájať, aby to vo finále šetrilo čas a peniaze,“ vysvetlil plány samosprávy popradský viceprimátor Igor Wzoš, člen predstavenstva SSCC za mesto Poprad. Ako dodal, mesto sa chce na začiatku venovať osobitne energetike. Samotný koncept smart city je podľa jeho slov aj v súlade s Programom rozvoja mesta Poprad na roky 2016-2020 s výhľadom do roku 2040.


„Založenie SSCC na Slovensku znamená pokus a snahu dobehnúť trendy, ktoré vidíme v celej Európe a v okolitých krajinách, zvýšiť kvalitu života, prevádzku, riadenie miest na Slovensku s využitím najmodernejších technológií,“ povedal pre médiá Emil Fitoš, generálny riaditeľ Atos IT Solutions and Services, s. r. o., pre Slovensko a Česko, ktorá je jedným zo zakladajúcich členov klastra.

 

„Smart city znamená implementovať moderné technológie pre občanov a firmy pôsobiace v meste vo všetkých oblastiach, kde sa tieto technológie využívajú, od vzdelávania až po dopravu,“ ponúkol príklady Fitoš. Medzi známe inteligentné mestá patria napríklad aj české Pardubice, španielsky Madrid, rakúska Viedeň či škótsky Edinburg. Podľa štátneho tajomníka Chovanca je nevyhnutné, aby sa okrem Popradu aj v iných slovenských mestách začali primátori zaoberať myšlienkou, ako zlepšiť chod mesta.

 

„Ak dnes žije v mestách 50 percent obyvateľstva, v horizonte 20 rokov to bude až 70 percent. Už dnes vieme, aká problematická je napríklad doprava alebo odpadové hospodárstvo v niektorých väčších mestách, tieto problémy by mohli narásť, ak by sa neriešili. Práve tieto nové technológie, ak sa prinesú do daného mesta, môžu život ľuďom zjednodušiť,“


Ďalšími zakladajúcimi členmi združenia sú spoločnosť Slovanet, a. s., Slovenská technická univerzita v Bratislave, KOOR, s. r. o., Schneider Electric Slovakia spol. s r.o. a Innogy Slovensko s. r. o.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies