Slzotvorný plyn narušil v parlamente rozpravu o novom kosovskom prezidentovi

NETKY.SK • 26 Február 2016, 16:28 • 2 min
Slzotvorný plyn narušil v parlamente rozpravu o novom kosovskom prezidentovi

PRIŠTINA - Parlamentnú rozpravu o voľbe nového kosovského prezidenta narušil dnes slzotvorný plyn, ktorý vypustili z opozičných lavíc. Zákonodarcovia boli preto nútení odísť z rokovacej miestnosti. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kosovskí zákonodarcovia dnes diskutujú o tom, či schvália Hashima Thačiho, ministra zahraničných vecí a bývalého vodcu povstalcov, za budúceho prezidenta Kosova. To v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť od Srbska, ktoré ju však neuznalo.

 

Kritici tvrdia, že Thači, ktorý v rokoch 1998-1999 viedol bojovníkov v úspešnej kosovskej separatistickej vojne proti Srbsku, nie je zjednocujúcou osobou, ako to vyžaduje ústava Kosova. Mnohé popredné osobnosti v opozícii sú pritom bývalými partnermi Thačiho počas spomínanej vojny. Opozícia obviňuje Thačiho aj zo skorumpovanosti.

 

Thači je presvedčený, že v 120-člennom parlamente má dostatočný počet podporovateľov. Rafet Rama, zákonodarca z Thačiho Demokratickej strany Kosova (PDK), sa takisto uchádza o prezidentský úrad.

 

Vyhliadka na zvolenie Thačiho za prezidenta vyhnala do ulíc hlavného mesta Priština tisíce protestujúcich ľudí. Mnoho stoviek týchto protestujúcich táborilo v stanoch na prištinskom hlavnom námestí.

 

Líder opozičného nacionalistického hnutia Vetëvendosje (Sebaurčenie), Visar Ymeri, vyzval jeho podporovateľov, aby sa pridali k protestu proti Thačiho zvoleniu a demonštrovali "až dovtedy, kým vláda nepodá demisiu".

 

Thači bol spomenutý v správe Rady Európy (RE) z roku 2010, podľa ktorej sú vodcovia dnes už rozpustenej Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK) zodpovední za smrť stoviek Srbov a Rómov, ako aj etnických Albáncov podozrivých zo spolupráce so Srbmi.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona