Služby včasnej intervencie využíva v SR len 3,5% rodín s postihnutým dieťaťom

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 12:53 • 2 min
Služby včasnej intervencie využíva v SR len 3,5% rodín s postihnutým dieťaťom

BRATISLAVA - Na Slovensku v súčasnosti využíva sociálnu službu včasnej intervencie takmer 500 rodín. Predstavuje to 3,5 % zo všetkých rodín, ktoré môžu túto službu poberať. Informovala o tom dnes Asociácia poskytovateľov a podporovateľov včasnej intervencie (APPVI).

slovakia

left justify in out

Narodenie dieťaťa s vývinovou poruchou alebo zdravotným znevýhodnením zmení život celej rodiny. Rodičia podľa asociácie na začiatku prežívajú úzkosť, obavy, neistotu, rôznorodé postoje komunity a iné vážne situácie. Včasná intervencia je sociálnou službou podporujúcou rodiny práve v takýchto životných etapách.

 

"Včasná intervencia je obrazom vyspelej spoločnosti, pretože je kľúčovou sociálnou službou, ktorá pomáha rodine dieťaťa so zdravotným znevýhodnením nájsť rovnocenné postavenie v spoločnosti. Zároveň formuje postoje verejnosti voči jej jednotlivým členom," skonštatovala v správe predsedníčka asociácie Erika Tichá.

 

Ako ďalej uviedla APPVI, celkový počet detí v rodinách, ktoré označuje zákon o sociálnych službách ako možných prijímateľov včasnej intervencie môže dosahovať na Slovensku 14.000.

 

Služba včasnej intervencie pomáha rodinám hľadať možnosti, ako vzniknuté situácie riešiť, pomáha rodičom viesť dieťa k čo najväčšej samostatnosti pri každodenných situáciách, spája rodinu s odborníkmi, a taktiež podporuje začlenenie detí so zdravotným znevýhodnením a ich rodín do spoločnosti.

 

Prvé valné zhromaždenie asociácie sa uskutočnilo koncom januára tohto roka v Liptovskom Mikuláši. Asociácia zastupuje záujmy rodín, ktorým sa narodilo dieťa s vývinovou poruchou alebo so zdravotným znevýhodnením v období od 0 do 7 rokov jeho života, záujmy poskytovateľov i podporovateľov včasnej intervencie vo vzťahu k ústredným orgánom štátnej správy a podporuje ich medzirezortnú spoluprácu. Na Slovensku je aktuálne zaregistrovaných 20 subjektov poskytujúcich sociálnu službu včasnej intervencie, APPVI združuje 17 z nich.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies