Službu Uber preverí Európska komisia, vidí v nej potenciál pre nové pracovné miesta

NETKY.SK • 17 September 2015, 16:33 • 2 min
Službu Uber preverí Európska komisia, vidí v nej potenciál pre nové pracovné miesta

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) začne zbierať informácie o službe Uber, alternatívnej prepravnej službe v mnohých európskych mestách. Ako informovalo tlačové oddelenie Zastúpenia EK na Slovensku, EK sa po sledovaní vývoja služby Uber vo viacerých európskych mestách rozhodla pristúpiť k zberu podnetov a informácií od všetkých strán, ktorých sa služba týka.

slovakia

left justify in out

Pôjde prevažne o podnikateľov, spotrebiteľov a štátne orgány. Komisia chce použiť tieto dáta na zodpovedanie otázok spojených s bezpečnosťou, ochranou spotrebiteľa, zdaňovaním a pracovnoprávnou ochranou, ktoré vyvstali po zavedení služby Uber. Cieľom EK je tiež rozhodnúť, či si nová služba vyžaduje prijať kroky na celoeurópskej úrovni.

 

Pre EK nie je služba Uber len jednou z medializovaných poskytovateľov, ale je súčasťou rozvíjajúceho sa fenoménu zdieľanej ekonomiky. Zdieľaná ekonomika má podľa EK potenciál vytvárať nové pracovné miesta a podporovať hospodársky rast. Preto komisia pristúpi k hľadaniu spôsobov, ako využiť nové inovatívne služby plynúce z dočasného využívania motorových vozidiel alebo nehnuteľností. Správa tiež upozornila, že EK nebude preferovať jeden vybraný biznis model.


Uber je alternatívna prepravná služba, ktorá spája cestujúcich s vodičmi cez smartfónovú aplikáciu. Služba vo viacerých krajinách čelila odporu zo strany taxislužieb, ktoré ho obviňovali z podliezania cien a poukazovali na to, že nepodlieha regulácii týkajúcej sa klasických taxislužieb. Prevádzku v Bratislava začala americká firma v auguste tohto roku. Aj tu narazila na odpor taxislužieb. Ako vo štvrtok informoval portál eTrend.sk, taxikári v Bratislave chystajú na pondelok 28. septembra protestnú jazdu mestom. Žiadajú zakázať Uber na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona