SLÚŠ žiada zvýšenie platieb pre súkromných lekárov

NETKY.SK • 23 Február 2015, 17:21 • 2 min
SLÚŠ žiada zvýšenie platieb pre súkromných lekárov

KOŠICE - Len za kamufláž a snahu zakryť veľké aféry v zdravotníctve a mimoriadne veľké zisky zdravotných poisťovní považuje prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov (SLÚŠ) Andrej Janco medializovanie malých úplatkov v zdravotníctve.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol v pondelok na tlačovej besede v Košiciach, za kritickú však považuje situáciu v ambulanciách súkromných lekárov špecialistov aj všeobecných lekárov, pretože im hrozí zánik. Preto SLÚŠ požaduje navýšenie hodnoty bodu minimálne o tretinu, ako aj množstvo objednaných výkonov.

 

"Toto všetko čo sa vyvolalo proti lekárom je jedna veľká demagógia, ktorej cieľom je zakryť realitu. Tu nejde o drobné úplatky v ambulanciách či drobné platby. Tu ide o veľké peniaze, miliónové zisky. Nikto nekontroluje, ani nereguluje mieru zisku zdravotných poisťovní. Narátali sme vyše 700 miliónov zisku, ktoré vykázali zdravotné poisťovne od roku 2009 do roku 2013. To sú peniaze, ktoré rozhodujú o tom, či bude poskytovaná zdravotná starostlivosť v tej kvalite a takom rozsahu, ako by mala byť,“ povedal Janco. Zároveň dodal, že preto sú ambulancie, za ktorými nestojí "veľkokapitál", existenčne ohrozené. Zdôraznil, že poisťovne zďaleka nepreplácajú lekárom všetky výkony. Ako uviedol, nejaké zvýšenie bolo, no nedotklo sa to súkromných ambulancií špecialistov, ani všeobecných lekárov. 

 

"Ak sa objem prostriedkov pre ambulancie praktických lekárov a lekárov špecialistov nezvýši minimálne o jednu tretinu, tak väčšina ambulancií zanikne. My to identifikujeme ako cielený politický a ekonomický tlak s cieľom, aby lekári nepodpisovali neúnosné zmluvy s poisťovňami. Ide o likvidáciu nezávislých súkromných ambulancií, lebo veľkokapitálové zariadenia nás potrebujú ako svojich zamestnancov,“ povedal Janco. 

 

Podľa Janca si ľudia musia uvedomiť, že ak sa teraz lekárov všeobecných aj špecialistova nezastanú, potom sa situácia zmení k nepoznaniu. Tvrdí, že ak zaniknú terajšie súkromné nezávislé ambulancie všeobecných lekárov a lekárov špecialistov, okamžite sa zlegalizujú poplatky, ale už nie na úrovni desať eur ako je to v súčasnosti, ale tak, ako je to zvykom vo "veľkokapitálových" zariadeniach, že sa platí od tristo do osemsto eur ročne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies