Sluha dvoch pánov sa po polstoročí vracia na trnavské javisko

NETKY.SK • 12 Október 2016, 11:40 • 2 min
Sluha dvoch pánov sa po polstoročí vracia na trnavské javisko

TRNAVA – Divadlo Jána Palárika v Trnave uvedie v sobotu 15. októbra svetoznámu komédiu talianskeho autora Carla Goldoniho Sluha dvoch pánov. Najúspešnejšia a najhranejšia komédia Goldoniho sa na trnavské javisko vracia po vyše päťdesiatich rokoch.

slovakia

left justify in out

Divákov opäť čaká predovšetkým dobrá zábava v podobe bláznivého príbehu prešibaného sluhu Truffaldina a jeho dvoch pánov. Vynikajúco vymyslenú zápletku sprevádza množstvo omylov, nedorozumení, maskovaní a preoblečení, z ktorých pramení séria gagov a vtipných situácií. Skrášlením príbehu je romantická láska troch párov, ktorá sa po ťažkých skúškach dočká svojho naplnenia. Inscenáciu Divadla Jána Palárika obohacuje komorný orchester pod vedením režiséra Juraja Bielika.

 

V hlavnej úlohe neúnavného sluhu Truffaldina sa predstaví Peter Trník, v ďalších úlohách Vladimír Jedľovský, Silvia Holečková, Tibor Vokoun, Tomáš Mosný, Petra Blesáková, Michal Jánoš, Tatiana Kulíšková, Lucia Bugalová a Martin Križan. Autorom scénického návrhu je Ján Zavarský, hru preložil Blahoslav Hečko, upravili ju dramaturg Miro Dacho a režisér Juraj Bielik, ktorý je zároveň aj autorom hudby. Carlo Goldoni (1707 - 1793), rodený Benátčan, napísal svoju prvú hru už ako deväťročný. Študoval filozofiu i právo, ale úctu i slávu si získal predovšetkým svojimi hrami. Napísal ich viac ako 200. Boli to prevažne komédie, ale písal i tragédie, intermezza a libretá k operám. Vo svojich hrách zobrazil všetky vrstvy benátskej spoločnosti – feudálov, mešťanov i prostých ľudí. Jeho komédie sú napísané šťavnatým benátskym dialektom, rečou drobných ľudí, gondolierov, slúžok, práčok, prefíkaných sluhov i zručných remeselníkov, ktorí museli denne bojovať o svoje miesto pod slnkom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona