Služba princa Harryho v Afganistane dostala "zelenú"

NETKY.SK • 17 Jún 2011, 07:48 • 2 min
Služba princa Harryho v Afganistane dostala "zelenú"

Služba princa Harryho v Afganistane dostala "zelenú"

slovakia

left justify in out

img

Britskému princovi Harrymu sa splnilo dlhodobé želanie a bude môcť ísť slúžiť do Afganistanu. Dostal "zelenú" od šéfov britskej armády a starej mamy - britskej kráľovnej Alžbety II. Informovala dnes o tom britská bulvárna tlač.
      Britské ministerstvo obrany a princova rezidencia Clarence House správy médií vyslovene nepotvrdili, ale ani nevyvrátili. Hovorca ministerstva uviedol, že nemôže komentovať zaradenie do služby jednotlivcov. Princov hovorca skonštatoval, že každé rozhodnutie o službe závisí od armády.
      "Harry je vojenský pilot a bude zaradený kdekoľvek, kde sa ho armáda rozhodne poslať. Jeho kurz (výcvikový) sa končí v roku 2012, a potom bude jeho zaradenie záležitosťou velenia armády," povedal hovorca Clarence House.
      Harry (26) už v minulosti opakovane vyjadril želanie slúžiť ako pilot v Afganistane. V súčasnosti robí výcvik na útočných helikoptérach Apache, ktoré sú v Afganistane nasadené.
      Keď sa Harryho pýtali, prečo sa snažil stať pilotom Apache, odpovedal, že jeho cieľom je slúžiť Británii tak, ako to robí každý v britských ozbrojených silách.
      Mladší britský princ, ktorý má hodnosť kapitána, slúžil predtým 10 týždňov v Afganistane na riadiacom stanovišti vzdušných síl v rokoch 2007-2008. Jeho turnus sa však skončil, keď o Harryho nasadení informovali zahraničné webové stránky.
      Princ William, ktorý je pilotom prieskumnej a záchrannej helikoptéry britských vzdušných síl, údajne tiež vyjadril želanie slúžiť v Afganistane. Je však v poradí druhým následníkom britského trónu, preto by aktívna vojenská služba vyvolala množstvo vážnych bezpečnostných obáv a právnych otázok.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona