Slovom roka v Rakúsku sa stalo Willkommenskultur, súvisiace s migračnou krízou

NETKY.SK • 4 December 2015, 10:23 • 2 min
Slovom roka v Rakúsku sa stalo Willkommenskultur, súvisiace s migračnou krízou

GRAZ - Slovom roka sa tento rok v Rakúsku stalo slovo "Willkommenskultur", čo v preklade znamená "kultúra prijatia". Toto slovo sa v Rakúsku začalo hojne používať počas mohutnej vlny utečencov, ktorí od leta utekajú pred vojnovými konfliktmi vo svojich krajinách do Európy. Informovali o tom dnes viaceré rakúske denníky.

slovakia

left justify in out

Porotu, ktorá o rakúskom slove roka rozhodovala, viedol germanista Rudolf Muhr z univerzity v Grazi. Výber poroty vysvetlil tým, že odzrkadľuje "vzťah a konanie tých, ktorí sa snažili pomáhať utečencom unikajúcim pre vojnou, aby viedli svoj život v bezpečí a slobode".

 

Dodal, že slovo, ktoré sa pôvodne používalo v súvislosti s ekonomickými migrantmi, dostalo "počas migračnej krízy a následnej diskusie ohľadom vzťahu spoločnosti k utečencom nový význam", cituje ho webový portál Local.at.

 

Mnohí Rakúšania sú hrdí na to, ako rakúska spoločnosť pomáha utečencom prichádzajúcim do ich krajiny po riskantnej plavbe cez more a nemenej nebezpečnej ceste z Grécka cez západný Balkán.

 

Rakúsko, krajina s 8,5 miliónom obyvateľov, očakáva, že tento rok bude rekordný v počte podaných žiadostí o azyl - predpokladá sa, že o udelenie azylu požiada celkovo 90.000 ľudí, čo je v prepočte na počet obyvateľov tejto krajiny najvyšší počet v Európe.

 

Kategóriu "nesprávne pomenovanie roka" vyhralo slovné spojenie "besondere bauliche Massnahmen" - zvláštne štrukturálne opatrenia -, ktoré ako eufemizmus použila rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v súvislosti s rakúskym plotom postaveným na hraniciach so Slovinskom v snahe zabrániť prechodu migrantov.

 

Muhr dodal, že toto slovné spojenie predstavuje nerozhodnosť rakúskeho vedenia, ako konať v utečeneckej kríze, keď sa časť občanov stavia proti prijímaniu migrantov. Ide aj o dôkaz toho, že politici sa v tom čase vyhýbali slovnému spojeniu "pohraničný plot", lebo ho v danej situácii pociťovali ako tabu.

 

V kategórii najhorších fráz sa tento rok v Rakúsku ocitla veta: "Ja nie som rasista. ale...".

 

Výrokom roka sa v Rakúsku stala veta: "Frankreich, wir kommen!" (Hor sa do Francúzska!), ktorú vyslovil tréner rakúskej reprezentácie Marcel Koller, keď sa jeho tím kvalifikoval na budúcoročné majstrovstvá sveta vo futbale vo Francúzsku. Koller prišiel na tlačovú konferenciu s baretom na hlave a bagetou v ruke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies