Slovnaft vyplatí na dividendách vyše 41 miliónov eur

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 17:17 • 2 min
Slovnaft vyplatí na dividendách vyše 41 miliónov eur

BRATISLAVA - Riadne valné zhromaždenie spoločnosti Slovnaft, a. s. vo štvrtok rozhodlo o vyplatení dividend akcionárom z nerozdeleného zisku minulých rokov vo výške dve eurá na jednu akciu.

slovakia

left justify in out

Rafinérska spoločnosť informovala, že na dividendách vyplatí celkovo 41,25 mil. eur. "Dividenda je splatná najneskôr do 60 dní od dátumu rozhodujúceho dňa na určenie osoby oprávnenej uplatniť si právo na dividendu, ktorým je 14. apríl 2016. V prípade, že si akcionár neuplatní do dátumu splatnosti svoje právo na dividendy spôsobom uvedeným v týchto zásadách, budú nevyplatené dividendy uložené na účte spoločnosti Slovnaft po dobu štyroch rokov," uviedol hovorca spoločnosti Anton Molnár.


Akcionári Slovnaftu prerokovali výročnú správu a schválili riadnu individuálnu a konsolidovanú účtovnú závierku spoločnosti za rok 2015. Na základe rozhodnutia riadneho valného zhromaždenia bol za člena predstavenstva opätovne zvolený Mihály Kupa.

 

Za člena dozornej rady bol znovu zvolený György Mosonyi a novou členkou dozornej rady sa stala Zsuzsanna Ortutay. Členovia predstavenstva a dozornej rady spoločnosti sú do funkcie volení na päť rokov. Väčšinovým akcionárom Slovnaftu je medzinárodná ropná a plynárenská spoločnosť MOL s 98,4-percentným podielom, ostatní akcionári držia 1,6 percenta akcií.


Skupina Slovnaft dosiahla v poslednom štvrťroku minulého roka čistý zisk 35 mil. eur, zatiaľ čo v závere roka 2014 hospodárila ešte so stratou 70 mil. eur. Čisté tržby skupiny vlani pre zníženie cien rafinérskych produktov na medzinárodných burzách medziročne klesli o 12 % na 3,53 mld. eur. Slovnaft v minulom roku investoval 115 mil. eur, z čoho väčšinu použil na práce spojené s výstavbou novej prevádzky na výrobu polyetylénu a projekty zamerané na zvýšenie efektívnosti a kvality výroby.


Slovnaft vlani spracoval v bratislavskej rafinérii 5,93 mil. ton ropy, čo bolo medziročne o 13 % viac. Výroba automobilových benzínov stúpla o 15 % na 1,48 mil. ton a produkcia motorovej nafty sa zvýšila o 13 % na 3,11 mil. ton. Medziročný pokles, naopak, zaznamenala produkcia polymérov. Objem predaja ropných produktov vyrobených z nakúpenej ropy a ostatných surovín sa v minulom roku medziročne zvýšil o 11 percent na 6,05 mil. ton. Z toho necelé tri štvrtiny smerovali na export. Samotný predaj na zahraničných trhoch v roku 2015 vzrástol o 12 % a na domácom trhu o 7 %.


Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a.s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy v jednej z najkomplexnejších európskych rafinérií a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných hmôt.

 

Slovnaft je členom medzinárodnej skupiny MOL so sídlom v Maďarsku, po prevzatí čerpacích staníc Agip na Slovensku prevádzkoval ku koncu vlaňajška 253 čerpacích staníc. V rámci regiónu dohliada skupina Slovnaft na prevádzku zhruba šesťsto vlastných a partnerských čerpacích staníc na Slovensku, v Českej republike, Rakúsku a Poľsku. Slovnaft má základné imanie 684,758 mil. eur, v Obchodnom registri je zapísaný od 1. mája 1992.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies