Slovnaft dokončil výstavbu prevádzky na výrobu polyetylénu

NETKY.SK • 8 September 2015, 11:36 • 2 min
Slovnaft dokončil výstavbu prevádzky na výrobu polyetylénu

BRATISLAVA - Spoločnosť Slovnaft ukončila inštaláciu technológie v novej prevádzke na výrobu nízkohustotného polyetylénu. Do vybudovania výrobnej jednotky investovala bratislavská rafinéria 300 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

"Nová výrobná jednotka zlepší našu konkurencieschopnosť a možnosť ďalšej expanzie na nové trhy,“ uviedol pri slávnostnom otvorení výrobnej jednotky LDPE4 predseda predstavenstva Slovnaftu Oszkár Világi.

 

Nová výrobná jednotka LDPE4 nahradí všetky predchádzajúce prevádzky výroby polyetylénu v Slovnafte. Nová prevádzka umožňuje vyrábať nové typy polyetylénu s vyššou kvalitou, s minimálnymi emisiami, vyššou bezpečnosťou a nižšou energetickou spotrebou. Ročná výrobná kapacita nízkohustotného polyetylénu stúpne o 40 tisíc ton na 220 tisíc ton. Štyri pätiny vyrobeného polyetylénu pôjdu na zahraničné trhy.

 

V rámci stámiliónového investičného projektu bratislavská rafinéria zrekonštruovala etylénovú jednotku a postavila logistickú infraštruktúru. Po ukončení výstavby výrobnej jednotky budú do konca novembra prebiehať skúšky technológie, nábehové a garančné testy. S komerčnou výrobou by chcel Slovnaft začať už začiatkom budúceho roka. Závod na výrobu polyetylénu v Slovnafte postavila skupina Maire Tecnimont prostredníctvom konzorcia sesterských firiem Tecnimont z Talianska a Tecnimont Planung und Industrieanlagenbau z Nemecka.

 

Nová výrobná jednotka bude produkovať plastový granulát, ktorý sa následne ďalej spracováva u odberateľov na konečné produkty. Nízkohustotný polyetylén je základom pre široké spektrum produktov, ako napríklad pre potravinárske a poľnohospodárske fólie, hračky, izolácie, medicínske a hygienické pomôcky, ako aj pre mnohé materiály používané v stavebníctve či v automobilovom priemysle.

 

Skupina Slovnaft je integrovanou rafinérsko-petrochemickou skupinou. Kľúčovou spoločnosťou skupiny je Slovnaft, a. s., ktorá sa zaoberá najmä spracovaním ropy a veľkoobchodným a maloobchodným predajom pohonných látok. Slovnaft prevádzkuje na Slovensku aj sieť čerpacích staníc. Skupina Slovnaft je členom medzinárodnej skupiny MOL.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona