Slovnaft Cup: V Myjave košická finálová radosť, Slovan sklamal

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 09:02 • 2 min
Slovnaft Cup: V Myjave košická finálová radosť, Slovan sklamal

MYJAVA - Futbalisti MFK Košice si vo štvrtok večer v konfrontácii s obhajcom prvenstva ŠK Slovan Bratislava prekvapujúco, ale zaslúžene vybojovali víťazstvom 2:1 triumf v slovenskej pohárovej súťaži 2013/2014, druhý v histórii klubu s týmto názvom.

slovakia

left justify in out

Na trávniku v Myjave dali "východniari" do finálového stretnutia Slovnaft Cupu viac srdca, navyše proti favoritovi duelu dokázali otočiť nepriaznivý stav. Po rýchlom vedúcom góle Róberta Vitteka sa Košičania dva razy presadili hlavičkami: po polhodine hry vyrovnal Oumar Diaby, ktorý využil obrovskú chybu brankára "belasých" Dušana Perniša, o víťazstvo pre MFK sa postaral štvrťhodinu pred koncom Martin Bukata. Košice si tým vybojovali účasť v predkole Európskej ligy UEFA v nastávajúcom ročníku 2014/2015.

 

"Som veľmi šťastný, že sme dokázali zvíťaziť. Pre chlapcov je to veľké povzbudenie. Pre mňa zasa prvý trénerský úspech, za ktorý musím hráčom poďakovať," priznal po stretnutí český tréner MFK Košice Radoslav Látal a pokračoval v hodnotení: "Na Slovan sme si verili. Doma v nedávnom ligovom dueli sme s nimi hrali dobre, mali množstvo šancí, ale smoliarsky sme prehrali. Teraz nám nevyšiel úvod, zaváhali sme a súper nás potrestal. Potom sme však využili chybu brankára a Diaby vyrovnal, čo bola pre nás psychická vzpruha. Po zmene strán sme poctivo bránili a podarilo sa nám streliť gól. Po ňom som už veril, že to dotiahneme do úspešného konca. Sme samozrejme všetci veľmi šťastní a užívame si to." 

 

Hrdinom stretnutia sa napokon stal Martin Bukata, ktorý peknou hlavičkou rozhodol o cennej trofeji pre košické mužstvo. "Je to najlepší pocit v mojom živote a najdôležitejší gól v mojej kariére. Nič krajšie si človek nemôže priať. Cesta na východ bude určite veselá, oslávime to spoločne s našimi skvelými fanúšikmi," priznal šťastný 20-ročný stredopoliar MFK. Radosť mal pochopiteľne aj jeho oveľa skúsenejší spoluhráč, v lete už 35-ročný defenzívny záložník Peter Šinglár: "Zahrali sme fantasticky. Najmä po vedúcom góle súpera hneď v úvode stretnutia sme sa následne nepoložili. Šli sme za tým, že chceme vyhrať a zobrať domov pohár. Podarilo sa. Dali sme do finálového zápasu viac ako Slovan, čo sa nám oplatilo. Je to úžasný pocit." 

 

Pred piatimi rokmi sa v drese MFK Košice tešil z triumfu v Slovenskom pohári po triumfe nad FC Artmedia Petržalka Peter Bašista. Na rozdiel od spomenutého duelu v Senci 2009 štvrtkové myjavské finále nedohral pre zranenie - v 78. min ho nahradil Tomáš Huk. "Musel som odstúpiť. Mal som vykĺbené rameno, lekári mi ho v kabíne napravili, bolo to dosť dramatické. V piatok pôjdem na vyšetrenie, uvidíme, čo bude ďalej," skonštatoval 29-ročný skúsený zadák Bašista, ktorého však ani zranenie nevykoľajilo a radoval sa s kamarátmi z tímu: "Ja už som zažil pocit triumfu v národnom pohári, je to tu zas. Chlapcom to teraz zo srdca želám. Zápas sa pre nás nezačal dobre. Slovan strelil hneď v úvode gól a dostal sa na koňa. Česť nášmu mužstvu, že sme sa nepoložili. Vyrovnali sme, po zmene strán sme čakali na našu šancu a skórovali druhýkrát, v závere sme mohli pridať aj tretí gól. My sme však vďační aj za víťazstvo 2:1, je to skvelý pocit, niečo nádherné." 

 

Slovan, ktorý je jednoznačným lídrom corgoňligovej súťaže a už iba krôčik od zisku majstrovského titulu, proti Košiciam sklamal. Hoci bratislavský tím viedol a mal i ďalšie šance, nedokázal si utvoriť súvislejší tlak, nefungovala kombinačná hra. "Belasí" tak prišli o možnosť zopakovať double (prvenstvo v Corgoň lige i Slovnaft Cupe) z uplynulého ročníka. "Chcem zablahoželať Košičanom, zaslúžene zvíťazili. Zápas sa lámal za stavu 1:0, keď sme nepridali ďalší gól a súper po našej chybe vyrovnal. Duel mal dobré grády, bolo to dramatické. Košice hrali dobre, koncentrovane. Aj my sme nastúpili bez niektorých opôr (Slovanu chýbali Žofčák, Kladrubský, Fořt, Grendel, Košiciam napríklad J. Novák či Pačinda, pozn.), ale tí, čo hrali, sa ich snažili nahradiť. Finále sa hrá len na jeden zápas a ten môže dopadnúť akokoľvek," poznamenal kouč Slovana Jozef 

Kapitán "belasých" Róbert Vittek bol kritický k vystúpeniu tímu. "Rýchlo sme dali gól a mali sme ďalšie výborné brejky na to, aby sme súpera zaklincovali. Potom sme inkasovali prakticky z ničoho. Keď však nebudeme hrať kolektívne, nevyhráme nikdy žiadny zápas. V Myjave vyhralo vo štvrtok kolektívnejšie mužstvo a mužstvo, ktoré viac túžilo po víťazstve," priznal 32-ročný skúený útočník. Obdobný názor mal aj 19-ročný stopér Slovana Branislav Niňaj: "Ťažko sa mi hovorí. Keď nebudeme hrať kolektívne a neprihráme si do čistej vyloženej príležitosti, tak bohužiaľ nemáme šancu uspieť. Toto sa v poslednom období deje zápas čo zápas."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies