Slovnaft Cup: Obhajca z Trenčína proti Slovanu o trofej v City Arene

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 08:42 • 2 min
Slovnaft Cup: Obhajca z Trenčína proti Slovanu o trofej v City Arene

BRATISLAVA - Vo finálovom zápase 47. ročníka slovenskej pohárovej súťaže, piatykrát s názvom Slovnaft Cup, si zmerajú sily dva najkvalitnejšie futbalové kluby na domácej scéne v sezóne 2015/2016 AS Trenčín a ŠK Slovan Bratislava. Dejiskom rozhodujúceho stretnutia bude v piatok 29. apríla od 20.30 h Štadión Antona Malatinského v Trnave. Víťaz prestížneho súboja v City Arene si okrem trofeje a medailí prevezme aj symbolický šek na 50 000 eur.

slovakia

left justify in out

Hráči Slovana sú najúspešnejším klubom v doterajšej pohárovej histórii. Z dosiaľ odohraných 46 ročníkov - od premiérového v roku 1970 (predtým aj názov Slovenský pohár, pozn.) triumfovali "belasí" celkovo už trinásťkrát, z toho poltucet trofejí (1994, 1997, 1999, 2010, 2011 a 2013) získali v novodobej ére samostatnej SR od sezóny 1993/1994. Futbalisti AS Trenčín sú zasa obhajcovia primátu: vlani 1. mája sa stali premiérovo v histórii pod týmto názvom klubu víťazmi domáceho pohára, keď na trávniku NTC SFZ v Poprade uspeli až lepším zvládnutím jedenástkového rozstrelu (3:2) v konfrontácii s FK Senica. V riadnom hracom čase po 90 minútach sa stretnutie skončilo nerozhodne 1:1, po následnom predĺžení 2x15 minút bol opäť remízový stav - 2:2, definitíva v prospech AS prišla až z "bieleho bodu". Futbalový Trenčín však má na konte ešte jeden triumf v tejto pohárovej súťaži, pod názvom Jednota sa radoval v roku 1978. Zaujímavé je, že to bolo proti Slovanu Bratislava (finále sa vtedy hralo na dve stretnutia a v oboch uspel trenčiansky tím /1:0 a 3:1/).

 

"Pre nás je fantastické, že sme opäť vo finále Slovnaft Cupu. Keby sme obhájili triumf z vlaňajška, boli by sme veľmi radi. Nie je veľa klubov, ktoré to dokázali," uviedol pre agentúru SITA generálny manažér AS Trenčín Róbert Rybníček a pokračoval: "Piatkový zápas má svoje špecifiká - atmosférou i prestížou. Na rozdiel od ligy tu nie je možnosť opravy."

 

Futbalisti Trenčína sú na čele najvyššej slovenskej súťaže o šesť bodov pred druhým v klasifikácii Slovanom, majú tak reálnu šancu na double. Tento úspech sa AS podaril v uplynulej sezóne a v klube by sa nebránili repete. V pohárovej súťaži sú Trenčania v tejto sezóne stopercentní: v doterajších siedmich vystúpeniach ešte nezaváhali, majú vynikajúce skóre 31:3. "Mužstvo je pred piatkovým finále Slovnaft Cupu naladené výborne, pomohli nám aj dve ostatné víťazstvá v lige s generálkou v Senici (2:0). Zdravotne je tím v poriadku. Nejaké menšie nakopnutia tam boli, problémy mal Ibrahim Rabiu, ale všetci hráči sú k dispozícii, čo je pre mňa výborná správa. Budem si mať z čoho vyberať," povedal v rozhovore pre TA3 tréner AS Trenčín Martin Ševela a doplnil: "Vieme, že nastúpime proti kvalitnému protivníkovi, ktorý má silné individuality. Bude však záležať najmä na nás. Pokiaľ my vložíme do hry srdce a väčšiu túžbu ako súper, môžeme počítať s tým, že my budeme tí úspešnejší."

 

Krídelník Gino van Kessel patril na jeseň k najväčším oporám AS, strelil v lige 10 gólov. V jarnej časti už nepodáva také výkony ako v prvej časti tejto sezóny, v pohári sa však v semifinále zaskvel hetrikom do siete Ružomberka. "Nie je to pre mňa jednoduché. Nezostáva mi nič iné, len tvrdo pracovať na tréningoch a opäť dokázať, že si zaslúžim miesto v základnej zostave. Práve na duel s Ružomberkom by som chcel nadviazať aj vo finále pohára. Samozrejme, dúfam, že v piatok dostanem šancu a všetkým ukážem, že futbal hrať viem a som stále platný pre trenčianske mužstvo," vyjadril sa pre portál fortunaliga.sk 23-ročný holandský legionár v drese AS, ktorý naznačil aj možný recept na finálový úspech proti Slovanu: "Musíme hrať pozorne v obrane a byť efektívni. Dúfam, že sa to pre nás dobre skončí. Na pohárové finále sa tešíme, nepociťujeme žiaden tlak ani nervozitu. Verím, že máme kvalitnejšie mužstvo ako Slovan. Na ihrisku to chceme potvrdiť."

 

Pred jedným z vrcholov jari sú však v dobrom hernom rozpoložení aj futbalisti Slovana Bratislava, ktorí v ligovej súťaži naplno bodovali v ostatných piatich stretnutiach. "Stretnú sa dva najlepšie tímy na Slovensku - v lige i v pohárovej súťaži. My chceme piatkové finále zvládnuť a triumfovať v Slovnaft Cupe. Bude to špecifický zápas, iný ako vo Fortuna lige," skonštatoval pre agentúru SITA viceprezident ŠK Slovan Petr Kašpar a pokračoval: "Očakávam aj taktický boj. Dôležitý bude prvý gól, kto ho strelí, bude vo veľkej výhode. Obe mužstvá to asi veľmi neodkryjú. Slovan chce byť v tomto dueli úspešný. V piatok nemôžeme rátať so zranenými Priskinom a Oršulom, ostatní sú pripravení nastúpiť."

 

Bratislavský tím nemá pri tohtosezónnom účinkovaní v Slovnaft Cupe takú bilanciu ako trenčianske mužstvo. "Belasí" po dvoch semifinálových nerozhodných výsledkoch s MŠK Žilina postúpili do záverečného "trnavského" súboja o cennú trofej len zásluhou gólu dosiahnutého na ihrisku súpera (výsledky: 0:0 /d/, 1:1 /v/), v dosiaľ odohraných siedmich pohárových zápasoch v ročníku 2015/2016 majú bilanciu štyri víťazstvá a tri remízy pri skóre 22:4.

 

"Čaká na nás veľmi dôležitý týždeň - v piatok finálový pohárový duel s Trenčínom, potom náročný ligový zápas v Žiline a následne doma Trenčín, tentoraz v najvyššej súťaži. Bude to rozhodujúci týždeň. Sme naň pripravení," zdôraznil na klubovom webe cyperský tréner Slovana Nikodimos Papavasiliou.

 

"Každý si uvedomuje, že je to finále a musí odovzdať sto percent. My ideme do toho určite s cieľom, že chceme získať pohár. Trenčianskeho súpera máme prečítaného. Taktiku prispôsobíme tomu, aby sme uspeli," vyjadril sa pre TA3 ofenzívny univerzál ŠK Slovan František Kubík. Jeho i spoluhráčov môže tešiť tohtosezónna priaznivá ligová bilancia s AS: 20. septembra 2015 sa v 9. kole na bratislavských Pasienkoch zrodila bezgólová remíza, v prvom jarnom celkovo 20. kole zvíťazil 27. februára Slovan na Sihoti 2:0. "Aj táto bilancia navráva, že sme teraz na tom trochu lepšie psychicky. Celý týždeň sa veľmi zodpovedne pripravujeme na Trenčín - po hernej i mentálnej stránke. Tak to musí vyzerať aj v piatok na trávniku," podotkol útočník Slovana Adam Zreľák a dodal: "Proti AS musíme hrať tvrdo, agresívne, dobre v obrane i smerom dopredu. Verím, že uspejeme a po stretnutí v Trnave sa budeme tešiť."

 

Ak sa piatkový finálový duel Slovnaft Cupu v City Arene skončí v riadnom hracom čase nerozhodne, nasleduje predĺženie 2x15 minút. Keď bude aj po 120 minútach (neplatí pravidlo o "zlatom" či "striebornom" góle, pozn.) remízový stav, o víťazovi 47. ročníka slovenskej pohárovej klubovej súťaže rozhodne až jedenástkový rozstrel.
Hlavným rozhodcom duelu je Dušan Sedlák, na čiarach mu budú pomáhať asistenti Tomáš Vorel a Peter Chládek, náhradným arbitrom je Peter Jenčura.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona