Slovnaft a MOL sa dištancujú od firmy Norm Benzinkút

NETKY.SK • 6 August 2014, 11:17 • 2 min
Slovnaft a MOL sa dištancujú od firmy Norm Benzinkút

BRATISLAVA - Spoločnosti MOL a Slovnaft sa dištancujú od firmy Norm Benzinkút, ktorá kupuje od ruskej spoločnosti Lukoil čerpacie stanice na Slovensku a v Maďarsku.

slovakia

left justify in out

"Norm Benzinkút je nezávislou spoločnosťou, ktorá nie je prepojená so Slovnaftom alebo MOL-om,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk maďarská ropná a plynárenská skupina MOL. Tá taktiež kupuje od ruskej ropnej firmy Lukoil čerpacie stanice, a to prostredníctvom českej dcérskej spoločnosti Slovnaft, ale len v Českej republike.

 

Podľa vyhlásenia ruskej ropnej firmy Lukoil bolo rozhodnutie predať čerpacie stanice v spomínaných troch krajinách Visegrádskej štvorky výsledkom úsilia optimalizovať podnikanie spoločnosti v predaji ropných produktov. V Čechách prevezme český Slovnaft patriaci do skupiny MOL 44 čerpacích staníc. Zvyšných 19 púmp na Slovensku a 75 v Maďarsku by malo zase prejsť pod neznámu spoločnosť Norm Benzinkút Kft, ktorá podľa maďarských registrov vznikla iba v roku 2014. Pod akou značkou tak budú na Slovensku prevádzkované, je otázne. 

 

Portál etrend.sk píše, že podľa maďarských zdrojov patrí Norm Benzinkút spoločnosti IMFA Kft niekdajšieho popredného predstaviteľa Jukosu v Maďarsku Imreho Fazekasa a spoločnosti Benczúr 13 Kft, ktorej vlastníkom je zrejme schránková firma Normeston Ltd. so sídlom v Belize. Normeston má pritom podľa etrend.sk prepojenie aj na samotný MOL. V roku 2009 predal totiž polovicu podielu vo svojej Mol Energy Trade Ltd. práve Normestonu. 

Spoločnosť Lukoil prevádzkovala čerpacie stanice na Slovensku od roku 2007, kedy prebrala sieť čerpacích staníc Jet od predchádzajúceho vlastníka ConocoPhilips.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona