Slovinským policajtom už pri ochrane hraníc pomáhajú aj vojaci

NETKY.SK • 24 Február 2016, 21:22 • 2 min
Slovinským policajtom už pri ochrane hraníc pomáhajú aj vojaci

ĽUBĽANA - Slovinské hranice chráni od dnešného dňa dočasne aj 80 vojakov, a to v súlade s rozhodnutím parlamentu v Ľubľane, ktorý schválil v pondelok na mimoriadnom zasadaní plán vlády umožňujúci na tri mesiace nasadiť armádu na hranice, aby tam pomáhala polícii zvládnuť prúd migrantov.

slovakia

left justify in out

Zákon, ktorý dáva armáde právomoc regulovať prúd migrantov, prešiel veľkou väčšinou hlasov, keď ho podporilo 69 a proti hlasovalo iba päť poslancov.

 

Príslušníci slovinských ozbrojených síl, ktorých nasadili v okolí Koperu, Nového mesta, Celje a Mariboru, môžu podobne ako muži zákona legitimovať, ale aj zadržať migrantov. V prípade väčšieho množstva utečencov môžu siahnuť po regulácii prílevu, dočasne môžu obmedziť slobodu pohybu migrantov a v sebaobrane môžu použiť aj násilie.

 

Velenie slovinskej polície oznámilo, že povolá do služby ďalších asi 600 záložníkov, ktorých úlohou bude monitorovanie migračných prúdov vo vnútrozemí.

 

Slovinský prezident Borut Pahor v dnešnom interview pre tlačovú agentúru STA upozornil, že odpor voči migrantom a prejavy xenofóbie možno zdolať iba efektívnou a spoločnou politikou Európskej únie.

 

Podľa jeho názoru však migračnú krízu treba riešiť najmä v krajinách, z ktorých pochádzajú migranti, pretože v opačnom prípade sa v členských štátoch únie budú zosilňovať nálady smerujúce proti utečencom.

 

Aj v Slovinsku sa medzičasom objavili prejavy nevôle občanov so zámermi vlády zriadiť zariadenia pre migrantov, a to napríklad v Kranji alebo Šenčure.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies