Slovinský súd odmietol prípad korupcie proti expremiérovi Janšovi

NETKY.SK • 7 September 2015, 16:51 • 2 min
Slovinský súd odmietol prípad korupcie proti expremiérovi Janšovi

ĽUBĽANA - Slovinský súd dnes odmietol prípad korupcie proti opozičnému lídrovi a bývalému premiérovi Janezovi Janšovi vzhľadom na premlčaciu lehotu, ktorá je v tomto prípade desať rokov. Informovala o tom slovinská tlačová agentúra STA.

slovakia

left justify in out

Okresný súd v metropole Ľubľana oznámil, že súdnictvu vypršal čas na vydanie verdiktu v desať rokov starom prípade proti lídrovi konzervatívnej Slovinskej demokratickej strany (SDS) Janšovi a proti dvom spoluobžalovaným.

 

Po vydaní súdneho rozhodnutia napísal Janša na sociálnej sieti Twitter, že "veľký tresk z Murgle utíchol" - na mysli mal predmestie Ľubľany, kde žije jeho politický súper a bývalý slovinský prezident Milan Kučan, pripomenula agentúra DPA.

 

Janša (56) od začiatku trval na svojej nevine v korupčnom prípade a vyhlasoval, že kauzu údajných úplatkov, ktoré mal vziať v roku 2005, proti nemu zosnovali jeho politickí nepriatelia.

 

Janšu pred dvoma rokmi uznali za vinného z toho, že pred tým, ako Slovinsko v roku 2006 kúpilo od fínskej spoločnosti Patria 135 obrnených vozidiel za 278 miliónov eur, vzal úplatok. Bývalého premiéra odsúdili na dva roky väzenia, ale za mreže ho dali prvýkrát až v júni 2014, keď vyčerpal všetky odvolania a ďalšie právne triky.

 

Mesiac po tom, čo Janša išiel do väzenia, bol v predčasných voľbách zvolený do parlamentu a umožnili mu zúčastňovať sa na parlamentných zasadnutiach.

Slovinský ústavný súd v apríli tohto roka zrušil rozsudok o vine na základe nedostatočných dôkazov a nariadil nový súdny proces. V kauze Patria však Janša teraz už nemôže byť súdený.

 

Janšu tento rok znovu vyšetrovali pre údajné nepriznanie majetku v hodnote 500.000 eur.

 

Janša pôsobil v úrade premiéra v rokoch 2004-2008. V roku 2012 získal aj druhé funkčné obdobie, ale o necelý rok bol nútený podať demisiu, keď ho v oficiálnej správe obvinili, že nepriznal všetok svoj príjem.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies