Slovinský prezident Pahor je za národný akčný plán kvôli utečeneckej kríze

NETKY.SK • 5 November 2015, 18:49 • 2 min
Slovinský prezident Pahor je za národný akčný plán kvôli utečeneckej kríze

ĽUBĽANA - Slovinsko by kvôli utečeneckej kríze malo vzhľadom na absenciu európskeho riešenia prijať národný akčný plán. Vyplýva to z názoru prezidenta Boruta Pahora, s ktorým sa dnes na požiadanie podelil s poslancami parlamentu v Ľubľani.

slovakia

left justify in out

Hlavným cieľom Pahorovho návrhu je obnovenie poriadku na štátnych hraniciach postjuhoslovanskej republiky. "To je právo a povinnosť suverénneho Slovinska," zdôraznil Pahor v písomnom stanovisku.


Podľa neho by bolo potrebné stanoviť približne maximálny počet utečencov a migrantov, ktorých môže Slovinsko prijať a o ktorých sa je schopné postarať trvalejšie. Pahor súčasne zdôraznil, že v duchu návrhu by počet tých, ktorí denne prichádzajú na územie krajiny, nemohol prevyšovať jej dlhodobé ubytovacie kapacity.


Slovinská vláda by, ako podčiarkol prezident, mala pozorne sledovať zmeny v množstve utečencov, ktorých prijímajú Nemecko a Rakúsko a paralelne v adekvátnom pomere stupňovať kontrolu na slovinsko-chorvátskom úseku štátnej hranice. Tým by sa dalo zabrániť tomu, aby migranti uviazli v Slovinsku, pretože to by, ako formuloval, "zmenilo humanitárnu krízu v krízu bezpečnostnú".


Slovinský prezident sa navyše vyslovil za uvoľnenie ďalších zdrojov pre políciu a armádu, čo je podľa jeho slov jeden z pilierov akčného plánu. Borut Pahor súčasne vyzdvihol význam spolupráce so susednými krajinami, Európskou úniou a Organizáciou Spojených národov.


Prezident stanoviskom reagoval na stredajšiu výzvu poslancov parlamentu, ktorí ho vyzvali na oficiálne stanovisko ku krízovej situácii a pomerom na slovinsko-chorvátskej štátnej hranici.


Parlament v Ľubľani dnes popoludní pokračoval v mimoriadnom zasadaní o krízovej situácii v krajine, ktoré iniciovala tamojšia opozícia, a to už po tom, čo má k dispozícii stanovisko hlavy štátu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies