Slovinský premiér Janša sa v prípade brexitu obáva rozpadu EÚ a vojen

NETKY.SK • 18 Jún 2016, 13:33 • 2 min
Slovinský premiér Janša sa v prípade brexitu obáva rozpadu EÚ a vojen

ĽUBĽANA - Rozpadu Európskej únie po vystúpení Británie z jej radov a navyše vojnových konfliktov na starom kontinente z rovnakých príčin sa obáva bývalý slovinský premiér Janez Janša. Vyplýva to z obsahu rozhovoru, ktorý poskytol tlačovej agentúre APA.

slovakia

left justify in out

Podľa Janšu sa v prípade väčšiny hlasov Britov pre tzv. brexit "zobudíme na druhý deň do inej únie".
Po prípadnom brexite dôjde v Európe v priebehu dvoch rokov najmenej k jednému podobnému plebiscitu a konečným dôsledkom "sa môže stať rozpad Európskej únie na niekoľko väčších štátov, okolo ktorých budú potom krúžiť satelitné závislé vazalské štáty".


Podobné časy už Európa raz zažila, vyhlásil Janša narážajúc na medzivojnové obdobie.
Európska únia vznikla práve preto, aby sa niečo také už nikdy neopakovalo, zdôraznil a na otázku, či považuje za možné aj vojnové konflikty, reagoval slovinský expremiér slovami: "To je obvykle následkom."


Janša sa v rozhovore vyjadril aj o migračnej kríze a podčiarkol, že "bez solidarity ľudstvo nemá perspektívu". Štáty Európskej únie však môžu pomôcť iba vtedy, ak sa postarajú zároveň o bezpečnosť svojich občanov. Ak by to neurobili, mohla by sa Európa stať za niekoľko rokov tiež oblasťou, z ktorej budú ľudia utekať.


Konzervatívny politik sa v súvislosti s množstvom ilegálnych prisťahovalcov vyslovil za celoeurópsku úpravu na základe kvót a prijatie utečencov, ktorí opustili krajiny kvôli vojnovým konfliktom. Teraz, ako upozornil, sa ani takým v mnohých krajinách nedostáva miesta, pretože v prvej vlne boli nekriticky prijímaní všetci vrátane hospodárskych migrantov. A preto teraz ľudia umierajú, kritizoval Janša.


Súčasne konštatoval, že Európska komisia v súčasnosti nemá "operatívne schopnosti", ktoré by mohla využiť v prístupe k migračnej problematike, a vyslovil sa za striktnú ochranu hraníc a efektívnejšiu rozvojovú politiku, pričom by uprednostnil model "sponzoringu" jedného afrického štátu jednou členskou krajinou únie namiesto multilaterálnej rozvojovej pomoci.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona