Slovinský parlament zvolil Mira Cerara za nového premiéra krajiny

NETKY.SK • 25 August 2014, 19:05 • 2 min
Slovinský parlament zvolil Mira Cerara za nového premiéra krajiny

ĽUBĽANA - Slovinský parlament dnes v súlade s očakávaním zvolil v Ľubľane za nového premiéra krajiny nováčika na politickej scéne, lídra víťaznej Strany Mira Cerara (SMC) z predčasných parlamentných volieb 13. júla.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom tlačové agentúry Reuters a APA.
     

Renomovaný profesor medzinárodného práva Miro Cerar, ktorý práve dnes oslavuje 51. narodeniny, si kladie za cieľ vyviesť postjuhoslovanskú republiku z krízy. Sľubuje novú politickú kultúru s väčším dôrazom na morálne hodnoty. Rád by obnovil dôveru občanov v štát a jeho inštitúcie, preto akcentuje efektívnejší právny štát ako jednu zo svojich priorít a avizuje neúprosný boj proti korupcii. Pre vyššie ciele by nový slovinský premiér rád nechal v minulosti aj ideologické boje, rozkoly z minulosti, ktoré podľa jeho názoru brzdia krajinu a jej rozvoj.
     

I keď je na politickej scéne nováčikom, pre Slovincov nie je jeho meno neznáme. Jeho otec Miroslav Cerar je totiž dvojnásobným olympijským víťazom v športovej gymnastike - v cvičení na koni - z Tokia (1964) a Mexika (1968). Političkou bola aj jeho zosnulá matka Zdenka, niekdajšia podpredsedníčka liberálnych demokratov z LDS expremiérov Janeza Drnovšeka a Antona Ropa, generálna prokurátorka krajiny (1999-2004) a bývalá ministerka spravodlivosti.
     

Napriek tomu, že sa SMC prezentovala ako stredová politická strana a že aj jej líder dbá na to, aby zachoval politický stred, pričom je v otázkach rodiny alebo náboženstva na slovinské pomery skôr konzervatívny, kým v spoločensko-politických otázkach skôr ľavicový, sa Cerarovi nepodarilo naplniť plán zostaviť širokú vládnu koalíciu.
     

Jeho stredoľavý vládny kabinet tak zrejme vytvoria spoločne s SMC ešte Demokratická strana dôchodcov Slovinska (DeSUS) a Sociálni demokrati (SD) - strana prezidenta Boruta Pahora, nie však ďalšie strany, o ktorých účasť mal Cerar po voľbách zrejme záujem.
     

Takáto trojkoalícia bude mať v 90-člennom parlamente väčšinu 52 kresiel. Cerara však pri dnešnom tajnom hlasovaní podporilo 57 zákonodarcov, vrátane poslancov Aliancie (expremiérky) Alenky Bratušekovej a dvoch zákonodarcov zastupujúcich záujmy národnostných menšín krajiny.
     

Miro Cerar zložil krátko po voľbe ústavou predpísanú prísahu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona