Slovinský parlament sprísnil azylovú legislatívu, proces zrýchli

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 14:13 • 2 min
Slovinský parlament sprísnil azylovú legislatívu, proces zrýchli

ĽUBĽANA - Slovinský parlament schválil v piatok večer sprísnenie azylovej legislatívy, ktorá má za cieľ urýchliť posudzovanie žiadostí o azyl.

slovakia

left justify in out

Za návrh vlády sa vyslovilo 45 poslancov, proti boli štyria, informovala dnes slovinská tlačová agentúra STA.


Dve opozičné pravicové strany - Slovinská demokratická strana (SDS) a Nové Slovinsko (NSi) - hlasovanie bojkotovali, pretože vládnuca koalícia vyhodila z návrhu úpravu, podľa ktorej by azyl nedostali nielen všetci uchádzači prichádzajúci z bezpečných krajín, ale aj tí, ktorí prišli do Slovinska z iných členských krajín Európskej únie.


Parlament schválil koaličný návrh, že azyl nedostane žiaden uchádzač prichádzajúci z bezpečnej krajiny. Súčasne skrátil na tri dni lehotu, počas ktorej sa neúspešní žiadatelia môžu voči rozhodnutiu odvolať. A zrušil tiež jednorazový finančný príspevok pre utečencov vo výške 288 eur, uviedla STA.


Mimovládne organizácie slovinské sprísnenie azylových podmienok kritizujú. Amnesty International vydala v piatok vyhlásenie, v ktorom uvádza, že uvedená legislatíva ohrozuje právo žiadateľov o azyl na spravodlivé a individuálne zváženie ich potreby ochrany a ide proti medzinárodným záväzkom Slovinska.
Cez Slovinsko prešlo do bohatších krajín Európskej únie od októbra asi pol milióna utečencov, o azyl ich však požiadalo iba 460 a dostalo ho desať žiadateľov, informovala dnes agentúra Reuters.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies