Slovinský najvyšší súd rozhodol! Exminister vnútra Bavčar ide za mreže!

NETKY.SK • 23 Máj 2017, 20:49 • 2 min
Slovinský najvyšší súd rozhodol! Exminister vnútra Bavčar ide za mreže!

ĽUBĽANA - Slovinský najvyšší súd potvrdil dnes rozsudok druhostupňového súdu, ktorý bývalého ministra vnútra postjuhoslovanskej republiky Igora Bavčara odsúdil okrem iného za pranie špinavých peňazí a zneužitie právomocí verejného činiteľa na päť rokov odňatia slobody nepodmienečne.

slovakia

left justify in out

Obvodný súd v Ľubľane odsúdil Bavčara pôvodne v roku 2013 na sedem rokov väzenia. Slovinský ústavný súd však neskôr tento rozsudok zrušil a nariadil opätovné prerokovanie kauzy. V septembri 2016 potom slovinská justícia vyniesla nový rozsudok - tentoraz päť rokov väzenia a finančný trest vo výške 18 miliónov eur, voči ktorému sa odsúdený politik odvolal.

Najvyšší súd dnes rozhodol, že ak by sa aj exminister odvolal voči terajšiemu verdiktu, nemá to odkladný účinok a Bavčar, ktorý zo zdravotných dôvodov ešte nebol vo väzenskom zariadení, musí nastúpiť do výkonu trestu.

 

Obhajoba už avizovala, že sa vo veci obráti na ústavný súd, pretože podľa ich názoru ovplyvnil verdikt najvyššieho súdu výrok ministra spravodlivosti krajiny Gorana Klemenčiča z jesene 2016. Podľa neho "budú padať hlavy, ak sa čoskoro nezrodí právoplatný rozsudok v procese s niekdajším ministrom vnútra Igorom Bavčarom a záležitosť sa stane premlčanou".

 

Slovinskí sudcovia proti tomuto výroku šéfa rezortu spravodlivosti protestovali s tým, že ide o zasahovanie do konania justície.

 

Igor Bavčar, ktorý bol slovinským ministrom vnútra v období rokov 1990-1992 a ktorý neskôr zohral významnú úlohu aj pri európskej integrácii krajiny, sa z politika stal neskôr podnikateľom a svoj vplyv uplatnil okrem iného ako prezident spoločnosti Istrabenz zainteresovanej v mnohých odvetviach. Hospodárska kríza otriasla spomínanou spoločnosťou a Bavčar v roku 2009 abdikoval na funkciu jej šéfa, aby ho ešte v tom istom roku zadržali pre podozrenie z nekalých finančných aktivít.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies