Slovinsku pomôže s ochranou hraníc 20 slovenských policajtov

NETKY.SK • 3 November 2015, 12:04 • 2 min
Slovinsku pomôže s ochranou hraníc 20 slovenských policajtov

BRATISLAVA – Slovinsku pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie pomôže 20 slovenských policajtov. Vyslanie jednotky dnes vzala na vedomie vláda SR na svojom mimoriadnom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

Slovensko reaguje na oficiálnu žiadosť ministerky vnútra Slovinskej republiky Vesny Györkösovej-Žnidarovej adresovanej krajinám V4. Úlohou policajtov bude hliadková činnosť na vonkajšej schengenskej hranici s Chorvátskom, ako aj udržanie verejného poriadku vo vnútrozemí.

 

„Rozhodnutie Slovenskej republiky vyslať príslušníkov Policajného zboru do Slovinskej republiky je potvrdením solidarity pri riešení dramatickej situácie na vonkajších hraniciach EÚ,“ konštatujú v materiáli ministerstvo vnútra a ministerstvo zahraničných vecí.

 

Situácia v Slovinsku je v dôsledku migračnej vlny, ktorá sa ešte posilňuje, kritická, uvádza ďalej materiál. Od 16. októbra 2015 do 25. októbra 2015 prekročilo slovinsko-chorvátsku hranicu 50.410 migrantov.

 

Policajná jednotka by mala do Slovinska odcestovať najneskôr vo štvrtok (5.11.) potom, ako bude podpísaná vzájomná dohoda medzi Prezídiom Policajného zboru SR a Generálnym riaditeľstvom polície Slovinskej republiky.

Slovenskí policajti budú slúžiť 12-hodinové zmeny v spoločných zmiešaných hliadkach. Komunikačným jazykom bude angličtina. Slovenská strana zabezpečí výstroj a výzbroj, ktorá bude pozostávať z ručnej guľovej zbrane, pút, obuška, kasera a nepriestrelnej vesty.

 

Policajti by mali byť podľa možností vybavení aj zariadeniami na nočné videnie a motorovými vozidlami. Slovinská strana zabezpečí stravu, ubytovanie a zdravotnú starostlivosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies