Slovinsko zvažuje sprísnenie ochrany hraníc

NETKY.SK • 8 November 2015, 09:00 • 2 min
Slovinsko zvažuje sprísnenie ochrany hraníc

ĽUBĽANA/VIEDEŇ - Na zastavenie rastúceho počtu utečencov prichádzajúcich do krajiny zvažuje Slovinsko sprísnenú ochranu svojich hraníc.

slovakia

left justify in out

Ak sa situácia v nadchádzajúcich dňoch výrazne nezmení, kontrolu posilní pravdepodobne s pomocou "technických bariér", uviedol premiér Miro Cerar v dnes zverejnenom rozhovore pre noviny Večer.

 

K možným opatreniam na ochranu hraníc patria plot, "ak to bude nevyhnutné", zvýšená prítomnosť polície alebo dokonca armády, píše agentúra DPA. Slovinsko je s dvoma miliónmi obyvateľov najmenším štátom na tzv. balkánskej trase migrantov, do krajiny denne prichádza v priemere okolo 7000 ľudí.

 

"V najbližších desiatich dňoch by mohlo prísť až 100.000 utečencov. To nemôžeme zvládnuť," dodal Cerar s tým, že momentálne má vláda zodpovednosť v prvom rade voči vlastným občanom.

 

Slovinsko od 17. októbra, od uzavretia maďarskej hranice s Chorvátskom, zaznamenalo príchod vyše 157.000 utečencov. V piatok ich do krajiny prišlo 5600, informovala agentúra STA s odvolaním sa na políciu.

 

Zo Slovinska smerujú utečenci do Rakúska, kam len v piatok dorazilo približne 6800 ľudí, oznámila dnes rakúska polícia. Väčšina z nich už medzičasom cestuje ďalej, do Nemecka, okrem iného mimoriadnymi vlakmi rakúskych železníc. Postupne však narastá aj počet žiadostí o azyl v Rakúsku, dodáva DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona