Slovinsko zruší mýtne stanice, mýto sa bude vyberať elektronicky

NETKY.SK • 9 December 2017, 12:53 • 2 min
Slovinsko zruší mýtne stanice, mýto sa bude vyberať elektronicky

ĽUBĽANA - Slovinsko od 1. apríla 2018 zmení súčasný systém diaľničného mýta tak, aby neboli potrebné mýtne stanice.

slovakia

left justify in out

Každé vozidlo s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony bude vybavené palubnou jednotkou DarsGo. Pre osobné vozidlá zostane v platnosti systém diaľničných známok.
      

Všetky nákladné vozidlá sa musia zaregistrovať v novom systéme. Už teraz je možné tak urobiť na siedmich servisných miestach diaľničnej spoločnosti DARS a online. Od začiatku roka 2018 bude registrácia možná aj na niektorých čerpacích staniciach pozdĺž diaľnic. Výška mýta sa bude odvíjať od prejdenej vzdialenosti a emisnej triedy vozidla. 
      

Palubná jednotka sa pomocou mikrovĺn prihlási pri každom prejazde pod mýtnym portálom. Na slovinských diaľniciach bolo vybudovaných celkovo 127 takýchto portálov. Po spustení nového systému budú odstránené všetky rampy.
      

Nový mikrovlnný mýtny systém vybudovalo konzorcium štátnej spoločnosti Telekom a nórskej firmy Q-Free, ktoré vyhralo verejnú súťaž v minulom roku. Tú sprevádzala kritika pre údajné zvýhodnenie Q-Free, ktorý je považovaný za "dvorného" dodávateľa diaľničnej spoločnosti DARS. V roku 2014 totiž získal slovinskú firmu Traffic Design, ktorá vybudovala súčasný elektronický mýtny systém. Štátna revízia všetky sťažnosti odmietla. Konzorcium tak v septembri 2016 podpísalo zmluvu na vybudovanie systému a jeho 10-ročnú prevádzku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies