Slovinsko vyšetruje nález záhadných starovekých sošiek z utečeneckého tábora

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 14:04 • 2 min
Slovinsko vyšetruje nález záhadných starovekých sošiek z utečeneckého tábora

MARIBOR - Tri sošky nájdené vlani v novembri v utečeneckom tábore spustili v Slovinsku rozsiahle vyšetrovanie.

slovakia

left justify in out

Zistilo sa totiž, že artefakty sú staré tisíce rokov. Informovala o tom v stredu slovinská tlačová agentúra STA s odvolaním sa na políciu.

 

Polícia v druhom najväčšom slovinskom meste Maribor oznámila, že vyšetruje podozrivý prípad pašovania artefaktov, keďže v stane v utečeneckom centre v dedine Gruškovje pri hranici s Chorvátskom niekto 4. novembra nechal tri sošky.

 

Národné múzeum potvrdilo, že predmety sú pravé staroveké artefakty zo sumerskej civilizácie. Mohli by pochádzať z tamojších chrámov a môžu byť staré okolo 5000 rokov.

 

Zatiaľ nebola stanovená hodnota sošiek, ale odborníci uviedli, že je zrejme nevyčísliteľná.

 

Polícia sa rozhodla zatiaľ nezverejňovať fotografie sošiek.

 

Cez Slovinsko v súčasnosti prechádzajú tisíce utečencov zo Sýrie, Iraku, Afganistanu i ďalších krajín a polícia sa snaží zistiť, kto mohol mať artefakty so sebou.

 

Podľa expertov ide o votívne sošky vyrobené z alabastru. Analýzy ukazujú, že pochádzajú z oblasti starovekej Mezopotámie, ktorá sa rozkladala na území novodobej Sýrie a Iraku. Na juhu Mezopotámie žili aj spomínaní Sumeri.

 

Podľa doterajších zistení tieto artefakty nechýbajú žiadnemu múzeu na svete - zrejme patrili do súkromnej zbierky. K tomuto názoru sa priklonil šéf oddelenia starovekých dejín a geológie v slovinskom Národnom múzeu Peter Turk.

 

Pašovanie artefaktov je na základe slovinských zákonov trestné a páchateľ môže dostať až päť rokov väzenia.

 

Prvé médium, ktoré o záhadnom náleze informovalo, bol Slovinský rozhlas. Ten v utorok 1. marca uviedol, že sošky asi priniesli jednotlivci, ktorí sa ich snažili predať na čiernom trhu a vďaka tomu potom začať nový život.

 

Vojenské operácie a boje spôsobili nenapraviteľné škody na tisícročia starých monumentoch na Blízkom východe, ale mnohé vzácne artefakty boli ukradnuté a dnes sa predávajú na čiernom trhu.

 

Koncom minulého mesiaca sa v Londýne konalo sympózium o tomto probléme. Účastníci uviedli, že vážne škody boli spôsobené na kultúrnom dedičstve na turecko-sýrskej hranici, odkiaľ sa do ostatných častí sveta pašujú predovšetkým menšie artefakty. Medzi pašovanými predmetmi sa niekedy nájdu časti monumentálneho umenia ako mozaiky či väčšie plastiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies