Slovinsko údajne predalo banku NKBM za 200 miliónov

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 14:06 • 2 min
Slovinsko údajne predalo banku NKBM za 200 miliónov

ĽUBĽANA - Slovinsko predalo svoju druhú najväčšiu banku Nova KBM (NKBM) investičnému fondu Apollo za zhruba 200 mil. eur. Informoval o tom v piatok denník Delo, pričom sa odvolával na zdroje blízke banke.

slovakia

left justify in out

Štátny investičný fond SDH, ktorý koordinuje predaj, informáciu nepotvrdil a pre agentúru Reuters uviedol že proces zatiaľ nie je dokončený. Či spoločnosť Apollo predložila najlepšiu ponuku, fond nešpecifikoval. Zdroje blízke maďarskej banke OTP, ktorá bola ďalším uchádzačom o prevzatie NKBM, však uviedli, že podľa ich informácií už padlo definitívne rozhodnutie v prospech fondu Apollo. Stanovisko NKBM ani fondu Apollo sa agentúre Reuters nepodarilo získať.

 

Denník Delo ďalej informoval, že Slovinsko sa s novým majiteľom banky dohodlo na zdieľaní nákladov v prípade, ak súd skonštatuje, že NKBM musí vlastníkom vyplatiť podriadené dlhopisy v objeme 64 mil. eur. O vymazaní tohto dlhu rozhodla slovinská vláda v roku 2013, kedy banku zachraňovala pred bankrotom. OTP podľa medializovaných informácií ponúkala za banku 130 mil. eur. NKBM je na zozname 15 firiem, ktoré vláda v roku 2013 určila na privatizáciu. Zatiaľ sa podarilo dokončiť tri predaje.

 

Slovinsko v roku 2013 vynaložilo na záchranu svojich bánk viac ako 3 mld. eur, vďaka čomu krajina dokázala odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu aj bez zahraničnej finančnej pomoci. NKBM dostala od štátu kapitálovú injekciu 870 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona