Slovinsko sa sťažuje na poškodený trh, od EÚ chce zrušiť sankcie proti Rusku

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 16:11 • 2 min
Slovinsko sa sťažuje na poškodený trh, od EÚ chce zrušiť sankcie proti Rusku

ĽUBľANA - Slovinsko by chcelo, aby Európska únia (EÚ) ukončila ekonomické sankcie proti Rusku, pretože škodia jeho zahraničnému obchodu. Vyhlásil to dnes slovinský premiér Miro Cerar po rokovaniach s predsedom ruskej vlády Dmitrijom Medvedevom, ktorý je na návšteve v Ľubľane.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Bloomberg. Balkánsky štát tak patrí medzi zlomok členských krajín EÚ, ktorých lídri obhajujú ukončenie sankcií proti Rusku. Brusel vlani zaviedol reštrikcie proti Moskve pre anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov. Ruská ekonomika sa v dôsledku sankcií a tiež pre nízke ceny ropy prepadla do recesie, prvej od roku 2009.

 

"Slovinsko chce vidieť ukončenie sankcií, ktoré EÚ uvalila na Ruskou, keďže škodia obchodu medzi oboma krajinami," povedal Cerar a dodal, že Slovinsko bude presadzovať túto požiadavku v rámci EÚ, ale konečné rozhodnutie musia prijať všetky štáty bloku.

 

Lídri EÚ predĺžili sankcie proti Moskve do konca januára 2016 a ich prípadné zrušenie musia jednomyseľne schváliť všetci členovia únie. Slovinsko a aj ďalší odporcovia sankcií, napríklad Grécko, sa pritom pri vstupe do únie zaviazali, že budú stáť na strane väčšiny.

 

Sankcie proti Rusku tvrdo zasiahli dvoch najväčších slovinských exportérov: výrobcu bielej techniky Gorenje aj farmaceutickú spoločnosť Krka. Export zo Slovinska do Ruska sa v 1. štvrťroku 2015 prepadol zhruba o tretinu v porovnaní s posledným kvartálom 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies