Slovinsko sa môže vyhnúť záchrannému programu, tvrdí Schäuble

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 09:41 • 2 min
Slovinsko sa môže vyhnúť záchrannému programu, tvrdí Schäuble

BERLÍN - Slovinsko sa môže vyhnúť tomu, aby muselo prijať program medzinárodnej finančnej pomoci, ale bude musieť prijať tvrdé úsporné opatrenia. V pondelok to pre nemeckú rozhlasovú stanicu SWR 2 povedal nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

slovakia

left justify in out

"Slovinsko si môže poradiť (bez záchranného programu). Ekonomika krajiny však musí prejsť bolestivou reštrukturalizáciou," povedal Schäuble.

Slovinská vláda minulý týždeň prijala plán, ktorý má krajine pomôcť vyhnúť sa čerpaniu medzinárodnej finančnej pomoci. Tento plán zahŕňa privatizáciu, zvyšovanie daní, aj úsporné opatrenia. Plán, ktorý slovinskí predstavitelia čoskoro predložia v Bruseli, sa považuje za kľúčový pre podporu ekonomiky a bankového sektora. 

Guvernér slovinskej centrálnej banky Marko Kranjec už skôr vyjadril v súvislosti s vládnym plánom sklamanie. "Príliš sa sústredí na zvýšenie daní, my ale potrebujeme kombináciu tohto kroku so znižovaním výdavkov, pretože slovinský verejný sektor je príliš veľký," povedal Kranjec v rozhovore pre štátnu televíziu. Zároveň vyzval na privatizáciu bánk. Podľa jeho názoru sa Slovinsko ešte môže vyhnúť nutnosti požiadať o pomoc, treba ale "rýchlo konať".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies