Slovinsko predĺžilo uzavretie pracovného trhu pre Chorvátov

NETKY.SK • 21 Jún 2013, 16:45 • 2 min
Slovinsko predĺžilo uzavretie pracovného trhu pre Chorvátov

LJUBLJANA - Slovinský parlament vo štvrtok večer schválil zákon, ktorý predĺži uzavretie tamojšieho pracovného trhu pre Chorvátov o dva roky aj po vstupe Chorvátska do EÚ v júli tohto roku.

slovakia

left justify in out

Slovinský pracovný trh tak zostane pre chorvátskych pracovníkov uzatvorený do 30. júna 2015 pre obavy z prílevu uchádzačov o prácu z tejto krajiny. Zákon o dvojročnom prechodnom období podporilo všetkých 76 prítomných poslancov parlamentu. Na Chorvátov sa v Slovinsku budú aj po vstupe do únie najmenej ďalšie dva roky vzťahovať rovnaké pravidlá, aké platili pred vstupom do EÚ. Prechodné obdobie môže byť po dvoch rokoch opäť predĺžené, ak budú obavy pretrvávať.

“Vláda si uvedomuje, že slobodný pohyb pracovnej sily je jednou z hlavných slobôd v EÚ, situácia na slovinskom pracovnom trhu je však znepokojujúca,” povedala ministerka práce Anja Kopačová Mraková pred hlasovaním parlamentu. Slovinsko v čase ekonomickej krízy bojuje s recesiou a vysokou nezamestnanosťou. Otvorenie pracovného trhu pre Chorvátov by túto situáciu podľa ministerky ešte zhoršilo. V krajine v súčasnosti pracuje asi 4000 chorvátskych pracovníkov, väčšinou v stavebnom sektore.

Slovinsko vstúpilo do EÚ v roku 2004, Chorvátsko sa má stať členom bloku od 1. júla tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies