Slovinsko má prvého starostu čiernej pleti

NETKY.SK • 25 Október 2010, 12:06 • 2 min
Slovinsko má prvého starostu čiernej pleti

Slovinsko má prvého starostu čiernej pleti

slovakia

left justify in out

Lekár narodený v Afrike sa stal v nedeľňajších komunálnych voľbách prvým starostom čiernej pleti v Slovinsku.
      Peter Bossman pochádzajúci z Ghany ziskom 51,4 percenta hlasov v rozhodujúcom druhom kole tesne vyhral boj o starostovské kreslo v pobrežnom meste Piran nad doterajším starostom Tomazom Gantarom, takisto lekárom.    "Som šťastný a hrdý. Vyhrali občania. Moju kampaň som založil na dialógu a myslím si, že dialóg vyhral," citovala Bossmana, ktorého prezývajú "Obama z Pirane", slovinská agentúra STA. Svoje zvolenie považuje 54-ročný Bossman za prejav "vysokého stupňa demokracie v Slovinsku.
      Bossman kandidoval za Sociálnych demokratov (SD), vládnucu stranu na celoštátnej úrovni. Jeho súper sa o znovuzvolenie uchádzal za miestnu stranu Piran je náš.   Počas kampane sa neobjavili žiadne správy o rasizme. Ozvali sa jedine hlasy kritizujúce nie celkom dokonalú slovinčinu Bossmana, ktorý sa presťahoval do Slovinska v roku 1970, keď dostal štipendium v bývalej Juhoslávii. V roku 1998 ho zvolili do mestskej rady a tiež stál na čele sídla Lucija, ktoré nie je samostatnou obcou, ale administratívnou súčasťou mesta Piran.
      Bossman navrhol v kampani zaviesť v meste elektrické autá a podporiť nákup cez internet na prekonanie problému nedostatku obchodov. Chce tiež vybudovať v meste letisko a golfové ihrisko.
      Asi 12 percent ľudí žijúcich v Slovinsku sa narodilo v zahraničí a len zlomok pochádza z Afriky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona