Slovinsko chystá predaj štátneho majetku, vrátane banky

NETKY.SK • 12 Apríl 2013, 18:00 • 2 min
Slovinsko chystá predaj štátneho majetku, vrátane banky

ĽUBĽANA - Slovinská vláda do dvoch týždňov pripraví a predloží do parlamentu plán predaja štátneho majetku, pravdepodobne vrátane predaja banky. V piatok to povedala premiérka krajiny Alenka Bratušeková, ktorej vláda sa snaží predísť nutnosti žiadať o núdzovú pomoc.

slovakia

left justify in out

Premiérka zároveň konštatovala, že jej vláda najneskôr do 9. mája pošle do Bruselu svojim partnerom v rámci Európskej únie "program stability". Slovinsko čelí rastúcemu tlaku zo strany finančných trhov po tom, ako o zahraničnú pomoc požiadal Cyprus. Vznikajú tak obavy, že by mohlo byť ďalšou krajinou eurozóny, ktorá bude potrebovať pomoc.

"Okamžite začneme proces privatizácie jednej alebo dvoch spoločností. Želám si, aby jednou z nich bola banka," uviedla Bratušeková a dodala, že návrhy sa do parlamentu dostanú do 14 dní. Slovinsko nesprivatizovalo svoje najväčšie banky, ktoré teraz zaťažujú zlé úvery. Ekonomiku krajiny, ktorá sa orientuje na export, pritom poškodzuje klesajúci dopyt v zadlženej eurozóne.

Slovinská premiéra ďalej povedala, že štátny rozpočet pre tento rok, ktorý sa prijal za predošlej vlády je nerealistický. Podľa nej sa pravdepodobne bude revidovať s cieľom zaviesť viac úsporných opatrení a zvýšenie daní. "Je faktom, že máme problémy, ale ubezpečila som Brusel, že budeme pokračovať v reformách," uviedla Bratušeková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona