Slovinsko bude púšťať cez hranice len žiadateľov o azyl v Rakúsku a Nemecku

NETKY.SK • 21 Január 2016, 18:27 • 2 min
Slovinsko bude púšťať cez hranice len žiadateľov o azyl v Rakúsku a Nemecku

ĽUBĽANA - Slovinsko od dnešnej noci obmedzí prísun utečencov a cez svoje hranice bude púšťať len tých, ktorí chcú požiadať o azyl v Rakúsku a Nemecku. Oznámila to dnes na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády ministerka vnútra Vesna Györkösová-Žnidarová.

slovakia

left justify in out

Vláda podľa nej o tomto opatrení už informovala Chorvátsko. Zatiaľ nie je známe, ako bude Záhreb reagovať, ale chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že sa sprísni kontrola migrantov prichádzajúcich do Chorvátska.

 

Ľubľana uvedeným krokom reagovala na avizované opatrenie susedného Rakúska. To mieni od piatka na svoje územie vpúšťať tiež len takých migrantov, ktorí chcú požiadať o azyl priamo v Rakúsku alebo v susednom Nemecku.

 

Od tohto dňa budú môcť migranti vstupovať do Rakúska len cez hraničný priechod so Slovinskom Spielfeld ležiaci južne od Grazu.

 

Rakúsko vlani v septembri znovu zaviedlo kontroly na svojich hraniciach so Slovinskom po tom, ako Maďarsko uzatvorilo svoje hranice pre migrantov.

Viedeň navyše plánuje do polovice roku 2019 prijať maximálne 127.500 žiadateľov o azyl. Na štvrtkovom "azylovom summite" vo Viedni sa na tom dohodli členovia spolkovej a krajinských vlád. Limit pre tento rok má byť 37.500 žiadateľov o azyl, čo je o približne 50.000 menej ako vlani. Horná hranica na rok 2017 bola stanovená na 35.000 žiadateľov o azyl, v roku 2018 ich Rakúsko prijme len 30.000 a v prvom polroku 2019 ešte o 5000 menej.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies