Slovinskí veteráni sa dožadujú vojnových reparácií od Nemecka

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 07:17 • 2 min
Slovinskí veteráni sa dožadujú vojnových reparácií od Nemecka

ĽUBĽANA - Združenie slovinských veteránov sa pripojilo v stredu k výzve voči tamojšej vláde ohľadom vyplatenia vojnových reparácií zo strany Nemecka, pričom očakáva, že vedenie krajiny "bez odkladu" prijme príslušnú právnu normu. Informovala o tom agentúra STA.

slovakia

left justify in out

Podľa združenia je "najvyšší čas" na vyplatenie týchto náhrad "bez ohľadu na vzťahy s Talianskom a Maďarskom či tvrdenia Nemecka". Výzva prichádza týždeň po tom, ako sa opozičná Spojená ľavica (ZL) spýtala premiéra Mira Cerara, či bude štát konať vo veci vymáhania reparácií od Nemecka.

 

Cerar však naznačil, že k žiadnym krokom v tomto smere nedôjde, keďže predmetná záležitosť s Nemeckom ešte nie je celkom vyriešená. Iniciatíva slovinských veteránov odráža snahy gréckej strany Syriza, ktorá požaduje od Nemecka miliardy za škody spáchané počas druhej svetovej vojny.

Oficiálne stanovisko Berlína je, že záležitosť sa vyriešila v roku 1973 dohodou, ktorú podpísal nemecký kancelár Willy Brandt s bývalým juhoslovanským vodcom Josipom Titom. Na základe tohto dokumentu Nemecko poskytlo Juhoslávii výhodné pôžičky, ktoré plne pokryli vojnové reparácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies