Slovinská vláda schválila projekt novej rýchlostnej železnice medzi prístavom Koper a vnútrozemím

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 16:23 • 2 min
Slovinská vláda schválila projekt novej rýchlostnej železnice medzi prístavom Koper a vnútrozemím

ĽUBĽANA - Slovinsko pokročilo s plánovanou výstavbou rýchlostnej železnice medzi jadranským prístavom Koper a vnútrozemím. Vláda dnes totiž schválila príslušný návrh zákona, ktorý ustanovuje pravidlá výstavby, financovania a správy. Parlament má návrh schváliť v apríli v zrýchlenom legislatívnom procese, aby bolo možné včas vypísať verejnú súťaž a požiadať o eurofondy.

slovakia

left justify in out

Slovinsko poskytne väčšinu finančných prostriedkov, no tamojšia vláda dúfa, že na výstavbe sa budú podieľať aj ostatné krajiny, ktoré využívajú koperský prístav. Doteraz sa k finančnej účasti prihlásilo iba Maďarsko, záujem o finančnú podporu však deklarovali aj Česko, Slovensko a Poľsko. Časť financií chce vláda získať z fondov EÚ a úveru od Európskej investičnej banky. Investorom sa stane spoločnosť 2TDK, ktorú štát vytvoril len pre tento účel. Ostatné krajiny sa stanú akcionármi tejto firmy. Vláda poprela informácie, že zahraniční investori výmenou za finančnú účasť získajú podiel v jedinom slovinskom prístave alebo v štátnej železničnej spoločnosti.

 

Vláda doteraz nevyčíslila hodnotu projektu, aby neovplyvnila budúcu verejnú súťaž. Slovinské médiá hovoria zhruba o jednej miliarde eur, podľa ministra infraštruktúry Petra Gašperšiča však investícia nemá presiahnuť miliardu eur. Súbežne s vládnym návrhom zákona prišiel do parlamentu aj druhý návrh od istej iniciatívy, ktorá je presvedčená, že trať bude možné postaviť lacnejšie aj bez ostatných krajín. Investíciu vyčíslila zhruba na 680 miliónov eur.

 

Nová železničná trať medzi Koperom a Divačou skráti tento úsek zo súčasných 44 na 27 kilometrov a zvýši prepravnú kapacitu. Z toho bude podľa vlády profitovať nielen slovinské hospodárstvo, ale aj ostatné krajiny vo vnútrozemí, ktoré využívajú koperský prístav a tvoria 70 % jeho tovarového obratu, napríklad, Rakúsko, Maďarsko, Česko a Slovensko.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies