Slovinská vláda sa nedohodla s opozíciou na zmene ústavy

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 12:09 • 2 min
Slovinská vláda sa nedohodla s opozíciou na zmene ústavy

ĽUBĽANA - Slovinská vláda sa nedohodla s opozíciou na zmene ústavy, ktorá má uľahčiť plnenie reformného programu. Informovala o tom v nedeľu predsedníčka vlády Alenka Bratušeková.

slovakia

left justify in out

Na nutnosti zmeniť ústavu, aby nebolo možné prostredníctvom referenda blokovať reformné zákony, sa podľa agentúry AFP zhodujú všetky parlamentné strany v krajine. Pre zmenu ústavy je potrebná dvojtretinová väčšina všetkých poslancov. Politické strany mali v pondelok rokovať o zmene pravidiel pre vypísanie referenda, stretnutie sa však odkladá a vládna koalícia tiež navrhla odklad rozhovorov o kontroverznej daňovej reforme, ktoré sa mali uskutočniť v utorok, dodala premiérka. 

Stredopravá Slovinská demokratická strana (SDS) bývalého premiéra Janeza Janšu žiada hlasovanie o tzv. zlatom pravidle, podľa ktorého má krajina do roku 2015 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Vládna koalícia označuje tento termín za nereálny a chce ho posunúť na rok 2017, informuje agentúra AFP. Vláda premiérky Bratušekovej, ktorá je v úrade iba šesť týždňov, musí do štvrtka zaslať Európskej komisii (EK) plán riešenia bankovej krízy a ozdravenia verejných financií. 

Slovinsko nesprivatizovalo svoje najväčšie banky, ktoré teraz ťažia zlé úvery. Ekonomiku krajiny, ktorá sa orientuje na export, pritom poškodzuje klesajúci dopyt v zadlženej eurozóne. Banky v Slovinsku majú v portfóliách nesplácané úvery v celkovom objeme sedem miliárd eur, teda vo výške 20 percent hrubého domáceho produktu (HDP). To neustále podporuje špekulácie o tom, že Slovinsko by mohlo nasledovať niektoré krajiny eurozóny a požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc. Slovinská vláda plánuje do septembra tohto roku vytvoriť takzvanú zlú banku, ktorá má prevziať od úverových ústavov zlé aktíva a umožniť ich privatizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies