Slovinská vláda presadila za eurokomisárku Violetu Bulcovú

NETKY.SK • 10 Október 2014, 14:02 • 2 min
Slovinská vláda presadila za eurokomisárku Violetu Bulcovú

BRUSEL - Slovinská vláda dnes oficiálne navrhla ministerku bez kresla pre vývoj, strategické projekty a súdržnosť Violetu Bulcovú (50) za nominantku do Európskej komisie. Bulcová by mala v komisii nahradiť Alenku Bratušekovú, ktorá sa vo štvrtok pod tlakom poslancov Európskeho parlamentu (EP) vzdala členstva v novej exekutíve EÚ.

slovakia

left justify in out

Bratušeková bola v komisii navrhnutá na podpredsednícky post pre energetickú úniu. Zatiaľ nie je jasné, akú agendu pridelí nový šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker náhradníčke za Bratušekovú.
     

Slovinská tlačová agentúra STA dnes uviedla, že rozhodnutie v prospech Bulcovej vôbec nebolo jednohlasným stanoviskom vlády. Šéf slovinskej diplomacie Karl Erjavec pred novinármi spresnil, že sedem ministrov hlasovalo proti jej nominácii, šesť bolo za a dvaja ministri nehlasovali, čo sa však počíta, ako keby hlasovali za. Bulcová sa tohto hlasovania nemohla zúčastniť.
     

Ak Juncker prijme nový návrh Ľubľany, zmarí tak šance na post eurokomisárky pre slovinskú poslankyňu v EP a podpredsedníčku skupiny socialistov a demokratov (S&D) Tanju Fajonovú.
     

Fajonová sa stala favoritkou na eurokomisárku oboch najväčších politických skupín v EP - S&D a európskych ľudovcov. Tie naznačili, že Fajonová má potrebné skúsenosti s euroinštitúciami a má aj dôveru europarlamentu.
     

Proti takejto dohode bol slovinský premiér Miro Cerar. Ten vo štvrtok na žiadosť oboch najväčších politických frakcií v europarlamente uviedol, že rozhodnutie o kandidátovi na eurokomisára je suverénnym právom Slovinska a demokraticky zvolenej vlády. A dodal, že pretláčanie jedného kandidáta s vôľou politických skupín EP by bolo proti duchu Lisabonskej zmluvy.
     

Violeta Bulcová je považovaná za liberálnu kandidátku. Je inovátorkou a do septembra 2014 podnikala vo firme Vibacom, ktorú založila v roku 2000. Spoločnosť je zameraná na rozvoj prostredia pre udržateľný rast a inovačné prielomy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies