Slovinská vláda by mala urýchliť privatizáciu svojich bánk

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 12:29 • 2 min
Slovinská vláda by mala urýchliť privatizáciu svojich bánk

ĽUBĽANA - Slovinsko by malo urýchliť privatizáciu svojich bánk a konsolidáciu verejných financií. Vyhlásila to slovinská centrálna banka a pripojila sa tak k ďalším inštitúciám, ktoré Ľubľanu vyzývajú, aby predala štátom vlastnené finančné domy.

slovakia

left justify in out

"Iba reštrukturalizácia a príchod zodpovedných majiteľov, domácich alebo zahraničných, môže zabezpečiť dlhodobý rozvoj týchto spoločností a je predpokladom úspešnej konsolidácie bánk a a verejných financií," píše sa v stanovisku centrálnej banky. Premiérka Alenka Bartušeková už v piatok prisľúbila, že jej vláda začne tento mesiac plánovať predaj niektorých aktív štátu, vrátane jednej z bánk. Desaťročia trvajúca nechuť slovinskej politickej elity predať rodinné striebro by však mohla byť problémom, ktorý skomplikuje očistenie bánk a potenciálne môže krajinu dotlačiť až k bankrotu, myslia si viacerí diplomati a analytici. 

Ľubľana by sa mala "promptne" začať zaoberať problémami a uvedomiť si, že reštrukturalizácia a rekapitalizácia bánk je jedinou cestou, ako sa krajina môže pohnúť ďalej, vyhlásil jeden z predstaviteľov Medzinárodného menového fondu. Obdobne kriticky sa už voči Slovinsku vyjadrila aj EÚ a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). 

Krajina je jediným z postkomunistických štátov, ktorá odmietla predať svoje veľké banky a vláda prostredníctvom priamych alebo nepriamych podielov vo finančných spoločnostiach kontroluje okolo 50 percent ekonomiky. Bankový sektor, ktorému dominujú tri štátne banky, je však zaťažený toxickými úvermi vo výške okolo 7 mld. eur. To je približne 20 percent hrubého domáceho produktu, vďaka čomu pretrvávajú špekulácie, že Slovinsko bude ďalšou krajinou eurozóny, ktorá požiada o záchranu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies