Slovinská premiérka Bratušeková v pondelok odstúpi z funkcie

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 15:23 • 2 min
Slovinská premiérka Bratušeková v pondelok odstúpi z funkcie

BRDO PRI KRANJU - Slovinská premiérka Alenka Bratušeková v sobotu oznámila, že odstúpi zo svojej funkcie 5. mája.

slovakia

left justify in out

Vyjadrila sa tak po tom, čo ju minulý víkend nezvolili za lídra jej strany Pozitívne Slovinsko. Zároveň vyzvala poslancov, aby nenominovali nového premiéra, ktorý by sa pokúsil sformovať ďalšiu vládu. Dôvodom je snaha o uskutočnenie volieb v najskoršom možnom termíne. Bratušeková už v utorok vyjadrila želanie, aby sa predčasné parlamentné voľby uskutočnili podľa možnosti ešte pred letom.

Bratušeková takto reagovala na stratu vedenia nad vlastnou stranou Pozitívne Slovinsko, ktorej členovia na straníckom sneme minulú sobotu zvolili za staronového lídra Zorana Jankoviča, zakladateľa hnutia. Pád vlády avizovala premiérka už tesne po hlasovaní. Problémom okrem straty podpory vlastnej strany je najmä osoba Jankoviča, starostu Ľubľany, ktorý čelí podozreniam z korupcie a koaličné strany s ním odmietajú spolupracovať. Podľa Bratušekovej je preto "spravodlivé dať ľuďom šancu zvoliť si, kto bude viesť krajinu ďalšie štyri roky". 

 

Slovinsko sa podobne ako ďalšie členské krajiny eurozóny nachádza v ekonomickej kríze a bojuje s vysokou zadlženosťou. Bratušekovej vláde sa však po minuloročnom nástupe k moci podarilo stabilizovať rozpočet a vyhnúť sa tak zahraničnej finančnej pomoci. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies