Slovinská polícia vstúpila do štrajku, bezpečnosť by však ohroziť nemal

NETKY.SK • 18 November 2015, 13:31 • 2 min
Slovinská polícia vstúpila do štrajku, bezpečnosť by však ohroziť nemal

ĽUBĽANA - Slovinská polícia vstúpila dnes do štrajku ohľadne zvýšenia platov a lepšieho vybavenia. Protest by však nijako nemal ohroziť bezpečnostné podmienky v krajine, uviedla slovinská ministerka vnútra. Citovala ju agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Štrajkujúci policajti požadujú zvýšenie platov o 35 percent, lepšie vybavenie a tiež nárast počtu zamestnancov vo svojich radoch. Zo zákona sú však aj počas protestu naďalej povinní zabezpečovať služby, ktoré v krajine zaistia bezpečnosť. Dĺžka trvania štrajku je podľa vyjadrenia odborov zatiaľ neurčitá.

"Štrajk bude prebiehať v súlade s legislatívou, takže neočakávame, že by ovplyvnil bezpečnosť občanov," uviedla slovinská ministerka vnútra Vesna Györkösová-Znidarová. Dodala, že požiadavky príslušníkov polície sú podľa nej oprávnené a bude sa o nich diskutovať ešte na dnešnom zasadaní slovinskej vlády.

 

Výrazný nárast v platoch policajtov by však mohol ohroziť snahy slovinskej vlády o zníženie rozpočtového deficitu z 2,9 percenta - očakávaných v tomto roku - na 2,3 percenta v roku 2016, doplnil Reuters.

 

Slovinsko sa stalo súčasťou tzv. balkánskej migračnej trasy 17. októbra po tom, ako Maďarsko uzavrelo svoje hranice s Chorvátskom. Z Chorvátska do Slovinska odvtedy prišlo už viac ako 231.000 migrantov.

 

Slovinsko ako najmenšie spomedzi krajín na tejto trase migrantov už stihlo na svojich hraniciach s Chorvátskom postaviť približne 37 kilometrov z dočasného drôteného plota, ktorý mu má pomôcť lepšie zvládnuť situáciu. Slovinskej polícii zároveň na hraniciach pomáha približne 190 policajtov z ostatných členských štátov EÚ.

 

Slovinskí policajti na začiatku svojej kariéry dostávajú hrubú mesačnú mzdu vo výške 960 eur, čo je oveľa menej než priemerná hrubá mesačná mzda v krajine, ktorá v septembri predstavovala 1.522 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona