Slovinská hudobná skupina Laibach má dnes koncert v Pchjongjangu

NETKY.SK • 19 August 2015, 09:37 • 2 min
Slovinská hudobná skupina Laibach má dnes koncert v Pchjongjangu

PCHJONGJANG - Slovinská rocková skupina Laibach, ktorá hrá industriálnu hudbu, vystúpi dnes na koncerte v severokórejskom Pchjongjangu ako vôbec prvý predstaviteľ západnej hudby, informovala slovinská tlačová agentúra STA. Uviedla, že podrobnosti o koncertoch skupiny, ktoré budú mať dnes a vo štvrtok, sú zahalené tajomstvom, objavili sa však správy o cenzúre a zmene miesta ich konania.

slovakia

left justify in out

Laibach, ktorý bol za čias bývalého komunistického režimu zrejme najznámejšou slovinskou skupinou v zahraničí, sa už opakovane vyslovil za opätovné zjednotenie oboch kórejských štátov - avšak s tým, že nechce nikoho provokovať.

 

Oba koncerty sa uskutočnia pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Kórejského polostrova od japonskej nadvlády a očakáva sa, že na každý príde asi 1000 poslucháčov.

 

O programe nie je nič známe, objavili sa však správy, že úrady scenzurovali skupine tri piesne: Eat Liver, I Believe a jej najväčší hit Final Countdown, napísala STA.

 

Očakáva sa, že napriek tomu zahrajú niektoré zo svojich najznámejších piesní, ďalej cover verzie z muzikálu The Sound of Music a tiež nejaké súčasné a tradičné kórejské piesne.

 

Podľa slovinského spravodajského servera 24ur.com sa koncert uskutoční v jednom zo siedmich divadiel v Pchjongjangu. Pôvodne mali hrať v Hudobnom konzervatóriu Kim Won-gjuna.

 

Laibach je nemecký názov pre slovinské hlavné mesto Ľubľana. Skupina údajne podrýva totalitnú ideológiu jej parodovaním na javisku. To je však vec veľmi háklivá - skupina je často kritizovaná za to, že využíva politické a nacionalistické metafory, poznamenáva STA.

 

Turné organizuje nórsky divadelný režisér Morten Traavik, ktorý režíroval videoklip pre nedávny hit Laibachu The Whistleblowers. Očakáva sa, že bude režírovať aj dokumentárny film z turné. Po príjazde do Severnej Kórey sa nechal počuť, že oba koncerty budú "poučné" ako pre Severokórejčanov, tak aj pre skupinu, dodala slovinská tlačová agentúra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies