Slovinec Kopitar v kanadskom bodovaní prekonal Pálffyho

NETKY.SK • 1 Február 2017, 10:33 • 2 min
Slovinec Kopitar v kanadskom bodovaní prekonal Pálffyho

GLENDALE - Kapitán hokejistov Los Angeles a dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára Anže Kopitar sa gólom a dvoma asistenciami podieľal na víťazstve Kings v utorňajšom stretnutí na ľade Arizony 3:2 a v historickom rebríčku produktivity NHL prekonal bývalého slovenského útočníka Žigmunda Pálffyho.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťdeväťročný slovinský center má po 808 zápasoch - bez výnimky v drese LA - na konte 714 bodov (249+465), čo je o jeden viac, než počas zámorskej kariéry nazbieral kanonier zo Skalice. Na 329 gólov a 384 asistencií potreboval v súčasnosti 44-ročný Pálffy iba 684 duelov - spoločne s Petrom Šťastným a Stanom Mikitom je iba jeden z troch slovenských hokejistov s kariérnym priemerom vyše bod na zápas.

Pálffy debutoval v NHL 7. januára 1994. Jeho New York Islanders vtedy zdolali Calgary 6:2, ale nevysoký Záhorák zakončil duel dvoma mínusovými bodmi, keďže bol pri oboch inkasovaných góloch. Skvelý pravý krídelník vo svojom prvom "plnom" ročníku 1995/1996 zažiaril 43 gólmi a 44 asistenciami v 81 stretnutiach. A hneď v ďalšej sezóne si 48 presnými zásahmi utvoril kariérne maximum.

 

V roku 1999 ho vedenie klubu z Long Islandu vymenilo do Los Angeles Kings, kde nadviazal na úspešnú nitriansku spoluprácu s centrom-krajanom a rovesníkom Jozefom Stümpelom. Slováci utvorili údernú formáciu vedno s kanadským ľavým krídelníkom Lucom Robitaillom. Hneď vo svojej prvej sezóne v drese "kráľov" si Pálffy premiérovo vyskúšal aj play-off. V mužstve bol po Stümpelovom odchode súčasťou útočného komanda známeho ako "LAPD line" s Jasonom Allisonom v strede a Adamom Deadmarshom na opačnom krídle. Za Kings v základnej časti nastrieľal Pálffy 150 gólov a nazbieral 340 bodov

Po výluke 2004/2005 sa populárny "Ziggy" presťahoval do Pittsburghu, za ktorý odohral 42 stretnutí s bilanciou 11+31. Limitovali ho však problémy s ramenom, a tak januári 2006 oznámil ukončenie kariéry v NHL vo veku 33 rokov.

 

"Udivoval skvelým prehľadom, ohromným citom pre hru, diapazónom kvalitných zakončení aj šikovnými rukami. Parádne kúsky predvádzal tak nejako mimochodom, ako keby obísť najlepších obrancov sveta nebolo nič nezvyčajné," charakterizoval majstra sveta z Göteborgu 2002 server nhl.com.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona