Slovinci v referende odmietli manželstvá osôb rovnakého pohlavia

NETKY.SK • 21 December 2015, 08:06 • 2 min
Slovinci v referende odmietli manželstvá osôb rovnakého pohlavia

ĽUBĽANA - Slovinskí voliči v dnešnom referende odmietli zákon, ktorý by umožnil párom rovnakého pohlavia uzavierať manželstvo a adoptovať deti. Vyplýva to z takmer úplných výsledkov hlasovania, o ktorých informovali agentúry Reuters a STA.

slovakia

left justify in out

Proti zákonu hlasovalo približne 63,4 percenta zúčastnených voličov, za sa vyjadrilo 36,6 percenta, oznámila volebná komisia po spočítaní 99 percent odovzdaných hlasov.

 

Účasť na referende dosiahla takmer 36 percent z 1,7 milióna voličov, čo je viac než 20 percent potrebných na to, aby bolo hlasovanie platné.

 

Referendum presadili odporcovia v marci prijatej novelizácie zákona o manželstve a rodinných vzťahoch, podľa ktorej by manželstvo bolo definované ako zväzok dvoch ľudí, nie ako výlučne zväzok muža a ženy.

 

Politické strany stredoľavej vládnej koalície podporili nový zákon, na kampani pred referendom sa však nezúčastnili. Hlavná opozičná Slovinská demokratická strana bola proti novej legislatívnej úprave.

 

Odporcovia súčasného zákona, zoskupení pod heslom "V stávke sú deti", po oznámení výsledkov referenda avizovali nové legislatívne návrhy, ktoré by upravili partnerstvo osôb rovnakého pohlavia, to by však úplne nezrovnoprávnili s manželstvom. Návrh by mal vzniknúť do mesiaca a nebude obsahovať možnosť adopcie, uviedol líder kampane Aleš Primc. Aj opačný tábor už ohlásil, že bude pokračovať vo svojom boji za zrovnoprávnenie homosexuálnych párov s heterosexuálnymi, dodáva STA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies