Slovinci snívajú o neutralite, podporujú priateľské vzťahy s Ruskom

NETKY.SK • 28 Júl 2015, 12:10 • 2 min
Slovinci snívajú o neutralite, podporujú priateľské vzťahy s Ruskom

ĽUBĽANA - Je lepšie byť tak neutrálny, ako je to len možné, píše vo svetle návštevy ruského premiéra Dmitrija Medvedeva v Slovinsku v dnešnom komentári s názvom "Ako Švajčiarsko" slovinský denník Delo.

slovakia

left justify in out

Je viac ako zrejmé, že väčšina Slovincov podporuje priateľské vzťahy s Ruskom, konštatuje denník, z ktorého citovala agentúra STA. Srdečné privítanie Medvedeva v Slovinsku dalo tamojšiemu vedeniu bianko šek pre posilnenie vzťahov s Ruskom, píše ďalej Delo.

 

Podľa neho však vedenie v Ľubľane nemôže ignorovať skutočnosť, že Slovinsko je členom Európskej únie a NATO. "Na druhej strane ani EÚ, ani NATO nemajú momentálne zhodné postoje," analyzuje denník. "V časoch vojny, i keď hovoríme o studenej vojne, je najlepšie byť neutrálny. Ale preto, že to už nie je možné, je lepšie byť tak neutrálny, ako je to len možné. Aspoň týmto spôsobom sa staneme tak trochu Švajčiarskom - sen, ktorý sme snívali posledných 20 rokov," dodáva denník Delo.

 

Slovinský premiér Miro Cerar - ako informovala agentúra Bloomberg - v pondelok po rokovaniach s Medvedevom naliehal, aby Európska únia ukončila ekonomické sankcie proti Rusku. "Slovinsko chce vidieť ukončenie sankcií, ktoré EÚ uvalila na Rusko, keďže škodia obchodu medzi oboma krajinami," povedal Cerar a dodal, že Slovinsko bude presadzovať túto požiadavku v rámci EÚ, ale konečné rozhodnutie musia prijať všetky štáty bloku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies