Slovinci si volili nového prezidenta

NETKY.SK • 11 November 2012, 19:40 • 2 min
Slovinci si volili nového prezidenta

Slovinci si volili nového prezidenta - Politika Hlasovanie v dnešných slovinských prezidentských voľbách sa skončilo a predstavitelia predpovedajú, že konečná účasť voličov bude nižšia než pri posledných voľbách pred piatimi rokmi. Do 16.

slovakia

left justify in out

img

Hlasovanie v dnešných slovinských prezidentských voľbách sa skončilo a predstavitelia predpovedajú, že konečná účasť voličov bude nižšia než pri posledných voľbách pred piatimi rokmi.

Do 16.00 h SEČ odovzdalo svoj hlas iba 35,3 percenta voličov, pričom ešte zostávali dve hodiny do uzatvorenia volebných miestností. V hlasovaní v roku 2007 však v túto hodinu odvolilo už približne 43 percent a celková účasť dosiahla 58,5 percenta.

Predvolebné prieskumy ukazovali náskok nezávislého úradujúceho prezidenta Danila Türka pred lídrom opozičných sociálnych demokratov a bývalým premiérom Borutom Pahorom.

Ak žiadny z kandidátov nezíska vyše 50 percent hlasov, dvaja najúspešnejší kandidáti pôjdu do druhého kola volieb, naplánovaného na 3. decembra.

Európsky zákonodarca Milan Zver, kandidát vládnucej stredopravej koalície a člen konzervatívnej Slovinskej demokratickej strany (SDS) premiéra Janeza Janšu, má podľa prieskumov iba malú šancu zúčastniť sa druhého kola prezidentských volieb.

K volebným urnám mohlo dnes pristúpiť približne 1,7 milióna oprávnených voličov. Išlo o piate prezidentské voľby v Slovinsku od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies